Source: bing.comPengenalan
Hello Sobat Mai! Kali ini, kita akan membahas resepi puding jagung yang mudah dan sedap untuk dihidangkan pada waktu makan malam atau sebagai pencuci mulut selepas makan. Puding jagung ini sangat sesuai dinikmati di musim panas kerana ia menyegarkan dan enak dimakan sejuk. Mari kita mulakan resepi ini!
Bahan-bahan
Sebelum memulakan proses memasak, pastikan anda mempunyai semua bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat puding jagung yang sedap ini. Bahan-bahannya adalah seperti berikut:
1 tin jagung manis1 tin susu cair1 tin susu pekat1 paket agar-agar1 cawan airGula secukup rasaKismis atau kacang tanah untuk hiasanCara-cara
1. Blender jagung manis sehingga hancur.2. Campurkan jagung yang telah diblender bersama-sama dengan susu cair dan susu pekat dalam periuk. Kacau sebati.3. Masukkan agar-agar dan gula ke dalam periuk dan terus kacau hingga bahan-bahan sebati.4. Tambahkan 1 cawan air ke dalam periuk dan kacau lagi.5. Hidupkan api dan masak bahan-bahan dalam periuk sambil terus dikacau sehingga mendidih.6. Setelah mendidih, matikan api dan tuangkan bahan-bahan dalam acuan.7. Biarkan puding jagung pendingin di dalam peti sejuk selama beberapa jam.8. Sebelum dihidangkan, hias puding jagung dengan kismis atau kacang tanah.
Panduan Penyajian
Sebaik sahaja puding jagung sejuk, anda boleh mengeluarkan puding dari dalam acuan dan potong kecil-kecil. Hias dengan kismis atau kacang tanah sebagai hiasan. Sajikan puding jagung ini sebagai pencuci mulut selepas makan atau sebagai snek minum petang. Pasti semua orang akan suka dengan resepi puding jagung yang sedap ini.
Kesimpulan
Itulah resepi puding jagung yang sedap dan mudah untuk dihidangkan pada sebarang majlis. Anda boleh mencuba resepi ini pada waktu senggang atau ketika anda mempunyai tetamu yang datang berkunjung. Puding jagung memang menjadi kegemaran ramai kerana ia sangat mudah disediakan dan tidak memerlukan banyak masa. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Puding Jagung yang Sedap dan Mudah"