Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Pulut Mangga Thai Special

Resepi Pulut Mangga Thai SpecialSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 2 cawan pulut ketan
  • 1 mangga thai yang matang
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/4 sudu teh garam

Hello Sobat Mai, kali ini saya akan berbagi resepi pulut mangga thai special yang pastinya akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Resepi ini sangat cocok untuk dimakan di cuaca panas seperti sekarang ini. Langsung saja, yuk kita mulai membuatnya!

Cara Membuat:

1. Basuh pulut ketan dan rendam selama 2 jam.

2. Kemudian, kukus pulut ketan selama 30 minit hingga masak.

3. Sementara itu, potong mangga thai menjadi dadu kecil.

4. Masukkan santan pekat, air, gula merah dan garam ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.

5. Setelah itu, masukkan potongan mangga thai ke dalam periuk dan kacau rata. Masak selama 5 minit.

6. Setelah pulut ketan masak, angkat dan biarkan sejuk sebentar.

7. Ambil sepinggan pulut ketan dan letakkan potongan mangga thai di atasnya.

8. Siramkan kuah santan dan gula merah ke atas mangga dan pulut ketan.

9. Taburkan sedikit biji wijen sebagai hiasan.

10. Siap disajikan!

Kesimpulan:

Resepi pulut mangga thai special ini sangat mudah untuk dibuat dan pastinya akan membuat Sobat Mai ketagihan. Aroma mangga yang manis dan santan yang kental akan membuat makanan ini menjadi hidangan yang lezat dan menyegarkan. Sajikan saat masih segar untuk mendapatkan pengalaman makan yang terbaik. Nantikan resepi lain yang menarik dari kami ya!

Jumpa lagi di resepi selanjutnya!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Pulut Mangga Thai Special"