Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Puteri Ayu Sukatan Cawan

Resepi Puteri Ayu Sukatan CawanSource: bing.com

Bahan-Bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung ubi kayu
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan pekat
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam

Hello Sobat Mai, kali ini saya akan berbagi resepi Puteri Ayu Sukatan Cawan yang mudah dan enak. Puteri Ayu adalah kuih tradisional Malaysia yang berasal dari Negeri Sembilan. Dalam resepi ini, saya menggunakan sukatan cawan untuk memudahkan kamu membuatnya di rumah.

Cara Membuat

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
  2. Ambil bekas dan ayakkan tepung gandum, tepung ubi kayu, baking powder, dan garam.
  3. Dalam bekas yang lain, pukul telur dan gula hingga kembang dan kental.
  4. Tambahkan santan pekat dan esen vanila. Kacau rata.
  5. Tambahkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.
  6. Sudahkan acuan Puteri Ayu dengan sedikit minyak atau butter.
  7. Tuangkan adunan ke dalam acuan sampai 3/4 penuh.
  8. Bakar di dalam oven selama 20-25 minit atau sehingga kekuningan.
  9. Angkat dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.

Cara Penyajian

Puteri Ayu Sukatan Cawan siap disajikan. Hidangkan dengan secawan teh atau kopi panas. Kuih ini juga cocok untuk dihidangkan pada acara-acara tertentu atau sebagai hidangan pencuci mulut.

Kesimpulan

Itulah resepi Puteri Ayu Sukatan Cawan yang mudah dan enak. Kamu dapat membuatnya di rumah dengan bahan-bahan yang mudah didapatkan. Selamat mencoba!

Jangan lupa juga untuk mencoba resepi lain yang menarik di website kami. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Puteri Ayu Sukatan Cawan"