Resepi Rendang Ayam Aidilfitri Ala Chef Wan
Rendang Ayam, Menu Wajib Raya
Hello Sobat Mai! Sudah tidak terasa bulan Ramadan akan berakhir dan kita akan merayakan Hari Raya Aidilfitri. Mungkin Sobat Mai sudah merancang menu untuk hidangan raya nanti. Namun, kali ini saya akan membagikan resepi rendang ayam ala Chef Wan yang pasti akan membuat hidangan raya Sobat Mai semakin lezat.
Bahan-bahan Rendang Ayam
Untuk membuat rendang ayam ini, Sobat Mai harus menyiapkan bahan-bahan berikut:
- 1 kg ayam dipotong kecil-kecil
- 500 ml santan
- 1 batang serai dimemarkan
- 3 helai daun kunyit
- 3 helai daun pandan
- 2 lembar daun kunyit
- 1 buah kelapa parut
- 5 biji buah keras
- 15 biji cili kering
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara Membuat Rendang Ayam
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat rendang ayam ala Chef Wan:
- Bersihkan ayam dan potong kecil-kecil. Lumurkan sedikit garam pada ayam dan biarkan selama 15 minit.
- Perah santan dari kelapa parut sebanyak 500ml. Sisihkan.
- Goreng biji buah keras, cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas hingga kekuningan.
- Tumbuk bahan gorengan tadi hingga menjadi rempah.
- Didihkan santan bersama serai, daun kunyit, daun pandan dan daun kunyit.
- Tambah rempah yang telah ditumbuk tadi ke dalam santan dan kacau rata.
- Tambahkan ayam ke dalam kuali dan masak dengan api kecil selama 20 minit hingga ayam empuk.
- Setelah itu, tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan masak hingga rendang ayam menjadi pekat dan kering.
- Angkat rendang ayam dan hidangkan.
Tips Memasak Rendang Ayam
Untuk mendapatkan rendang ayam yang enak dan lezat, ada beberapa tips yang perlu Sobat Mai perhatikan:
- Ayam jangan terlalu empuk agar tidak hancur saat dimasak dengan rempah.
- Gunakan santan kental untuk membuat rendang ayam yang pekat dan lezat.
- Jangan lupa untuk menambahkan garam dan gula secukup rasa agar rasa rendang ayam lebih mantap.
- Untuk mendapatkan rasa yang lebih nikmat, rendam ayam dengan air jeruk nipis dan garam selama 10-15 menit sebelum dimasak.
Kesimpulan
Itulah resepi rendang ayam ala Chef Wan yang pasti akan membuat hidangan raya Sobat Mai semakin lezat. Jangan lupa untuk mengikuti tips memasak agar rendang ayam yang dihasilkan lebih nikmat. Selamat mencoba dan selamat merayakan Hari Raya Aidilfitri!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Rendang Ayam Aidilfitri Ala Chef Wan"