Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Rendang Ayam Pedas Cili Padi

Resepi Rendang Ayam Pedas Cili PadiSource: bing.com

Hello Sobat Mai,

Adakah anda seorang pencinta masakan pedas? Jika ya, anda harus mencuba resepi rendang ayam pedas cili padi yang akan saya kongsikan dengan anda hari ini. Rendang ayam pedas ini sangat sedap dan pasti memukau selera anda.

Bahan-bahan yang Diperlukan:

1. Ayam, 1 kg2. Santan pekat, 2 cawan3. Bawang merah, 15 biji4. Bawang putih, 10 ulas5. Serai, 3 batang6. Daun pandan, 2 helai7. Daun kunyit, 2 helai8. Daun limau purut, 3 helai9. Cili kering, 20 biji10. Cili padi, 10 biji11. Kunyit hidup, 2 inci12. Halba, 1 sudu besar13. Jintan putih, 1 sudu kecil14. Gula melaka, 3 ketul15. Garam, secukup rasa

Cara Memasak:

1. Cuci bersih ayam dan potong menjadi saiz yang diinginkan. Boleh digunakan ayam peha atau dada sahaja.2. Tumbuk halus cili kering, cili padi, kunyit hidup, bawang merah, bawang putih, halba dan jintan putih.3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.4. Masukkan ayam dan kacau sebati dengan bahan tumbuk. Biarkan ayam merah dan kering.5. Masukkan santan pekat, serai, daun pandan, daun kunyit, daun limau purut, gula melaka dan garam. Kacau sebati dan biarkan mendidih.6. Kecilkan api dan biarkan rendang ayam pedas cili padi itu masak dengan perlahan-lahan selama kira-kira 45 minit hingga ayam empuk dan kuah pekat.

Cara Penyajian:

Sajikan rendang ayam pedas cili padi dengan nasi panas. Hidangkan dengan rasa suka-suka anda.

Kesimpulan:

Resepi rendang ayam pedas cili padi ini sangat mudah untuk disediakan dan pasti memuaskan selera anda yang suka makanan pedas. Anda juga boleh menyesuaikan pedas dan rasa mengikut citarasa anda. Jangan lupa kongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda yang suka makanan pedas.Jumpa lagi di resepi-resepi yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Rendang Ayam Pedas Cili Padi"