Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Resepi Apam Nasi Che Nom

Resepi Resepi Apam Nasi Che NomSource: bing.com

Hello Sobat Mai, apa khabar hari ini? Kali ini, kami ingin memperkenalkan resepi yang sangat sedap dan popular di kalangan rakyat Malaysia iaitu apam nasi che nom. Apam nasi che nom adalah jenis kuih tradisional yang terbuat dari beras pulut dan gula merah. Ia sangat sesuai dimakan sebagai sarapan atau hidangan penutup. Jom kita lihat resepi resepi apam nasi che nom yang boleh anda cuba di rumah.

1. Apam Nasi Che Nom Biasa

Resepi pertama adalah apam nasi che nom biasa. Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • Cara-cara:

    1. Rendamkan beras pulut dalam air selama 3-4 jam.
    2. Tumbuk gula merah sehingga hancur.
    3. Campurkan santan pekat dengan garam dan gula merah yang telah ditumbuk.
    4. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi pekat.
    5. Blender beras pulut dengan air sehingga menjadi kental.
    6. Campurkan adunan beras pulut dengan adunan santan.
    7. Biarkan adunan selama 1-2 jam.
    8. Setelah adunan siap, panaskan kukusan dan letakkan adunan dalam acuan.
    9. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
    10. Siap! Apam nasi che nom anda boleh dihidangkan.

    2. Apam Nasi Che Nom Pandan

    Resepi kedua adalah apam nasi che nom pandan. Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • 1 hiris daun pandan
  • Cara-cara:

    1. Rendamkan beras pulut dalam air selama 3-4 jam.
    2. Tumbuk gula merah sehingga hancur.
    3. Campurkan santan pekat dengan garam, gula merah dan daun pandan yang telah dicincang halus.
    4. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi pekat.
    5. Blender beras pulut dengan air sehingga menjadi kental.
    6. Campurkan adunan beras pulut dengan adunan santan.
    7. Biarkan adunan selama 1-2 jam.
    8. Setelah adunan siap, panaskan kukusan dan letakkan adunan dalam acuan.
    9. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
    10. Siap! Apam nasi che nom pandan anda boleh dihidangkan.

    3. Apam Nasi Che Nom Kelapa

    Resepi ketiga adalah apam nasi che nom kelapa. Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • 1 cawan kelapa parut
  • Cara-cara:

    1. Rendamkan beras pulut dalam air selama 3-4 jam.
    2. Tumbuk gula merah sehingga hancur.
    3. Campurkan santan pekat dengan garam, gula merah dan kelapa parut.
    4. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi pekat.
    5. Blender beras pulut dengan air sehingga menjadi kental.
    6. Campurkan adunan beras pulut dengan adunan santan.
    7. Biarkan adunan selama 1-2 jam.
    8. Setelah adunan siap, panaskan kukusan dan letakkan adunan dalam acuan.
    9. Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak.
    10. Siap! Apam nasi che nom kelapa anda boleh dihidangkan.

    Kesimpulan

    Itulah resepi resepi apam nasi che nom yang boleh anda cuba di rumah. Setiap resepi mempunyai rasa yang tersendiri dan pasti memuaskan selera anda. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Resepi Apam Nasi Che Nom"