Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Roti Jala Azie Kitchen

 Resepi Roti Jala Azie Kitchen Source: bing.com

Selamat datang, Sobat Mai!

Hello Sobat Mai, apa khabar? Kali ini kita akan membahas tentang Resepi Roti Jala Azie Kitchen. Roti Jala merupakan salah satu hidangan tradisional Malaysia yang sering disajikan ketika ada majlis makan-makan seperti kenduri, majlis perkahwinan dan lain-lain. Roti Jala ini mempunyai tekstur yang lembut dan enak dimakan bersama kuah kari atau rendang. Yuk, langsung saja kita simak resepnya!

Pertama-tama, bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat Roti Jala adalah:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air suam
  • 1 cawan susu cair
  • sedikit garam
  • Setelah semua bahan tersedia, kita mulai membuat Roti Jala.

    Cara Membuat Roti Jala Azie Kitchen

    Langkah pertama, campurkan semua bahan dalam satu bekas dan kacau rata sehingga menjadi adunan yang lembut dan tidak berketul.

    Kemudian, panaskan kuali anti-lekat dan sapukan sedikit minyak di atas kuali.

    Selanjutnya, letakkan adunan Roti Jala dalam bekas penyemprot dan semprotkan adunan ke atas kuali dengan menggunakan corong kecil sehingga membentuk corak seperti jaring labah-labah.

    Biarkan adunan Roti Jala itu masak selama beberapa minit sehingga permukaannya kering dan renyah.

    Terakhir, lipat Roti Jala itu menjadi empat, lalu angkat dan letakkan di atas pinggan saji.

    Roti Jala Azie Kitchen siap disajikan!

    Kesimpulan

    Itulah resepi Roti Jala Azie Kitchen yang mudah dan cepat untuk diikuti. Roti Jala ini sangat sesuai untuk dihidangkan bersama-sama hidangan kari atau rendang. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan rasai kelezatannya!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Roti Jala Azie Kitchen"