Resepi Roti Kukus Sos Pandan
Selamat Datang, Sobat Mai!
Roti kukus adalah makanan yang sangat popular di Malaysia. Kebanyakan orang suka membeli roti kukus di kedai-kedai, tetapi sebenarnya roti kukus sangat mudah dibuat di rumah. Di sini, saya akan kongsikan resepi roti kukus sos pandan yang enak dan mudah untuk dibuat.
Bahan-bahan:
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan kering (tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik, dan garam) dalam satu mangkuk besar. Gaulkan bahan-bahan kering tersebut.
2. Dalam mangkuk yang lain, pukul telur hingga sebati. Kemudian, masukkan susu segar, mentega cair, ekstrak pandan, dan air ke dalam mangkuk tersebut. Kacau sebati.
3. Campurkan bahan kering dengan bahan basah sedikit demi sedikit sambil dikacau. Pastikan bahannya dicampurkan rata.
4. Setelah selesai, tuangkan adunan ke dalam loyang roti yang telah digris dengan sedikit minyak.
5. Panaskan kukusan dengan air dan biarkan air mendidih terlebih dahulu. Kemudian, masukkan loyang roti ke dalam kukusan. Kukus roti selama 20-25 minit.
6. Selepas 20-25 minit, keluarkan roti dari kukusan dan biarkan ia sejuk seketika.
Cara membuat sos pandan:
1. Campurkan 1/2 cawan air dengan 1 sudu teh ekstrak pandan.
2. Masukkan 1/2 cawan gula pasir dan kacau hingga gula larut.
3. Masukkan 1/2 sudu besar tepung jagung dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan campuran tersebut ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana hingga pekat.
Sajikan Roti Kukus Sos Pandan:
Potong roti kukus dan tuangkan sos pandan di atasnya. Roti kukus sos pandan siap untuk dinikmati!
Kesimpulan
Itulah resepi roti kukus sos pandan yang sangat mudah dan enak untuk dibuat di rumah. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan kongsikan dengan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Roti Kukus Sos Pandan"