Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Salted Egg Chicken Wing

Resepi Salted Egg Chicken WingSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 20 helai sayap ayam
  • 2 biji telur asin
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung ubi kayu
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 ulas bawang putih (dikisar halus)
  • 1/4 cawan susu segar
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan minyak masak

Hello Sobat Mai, sudahkah kamu mencoba resepi salted egg chicken wing? Jika belum, yuk kita coba bersama-sama! Resepi ini sangat populer di Malaysia dan pasti akan membuat lidahmu bergoyang.

Cara-cara:

  1. Bersihkan sayap ayam dan letakkan dalam mangkuk yang sesuai.
  2. Tambahkan serbuk lada hitam, garam, bawang putih yang dikisar halus dan daun kari ke dalam mangkuk dan kacau rata.
  3. Tambahkan tepung jagung dan tepung ubi kayu ke dalam mangkuk dan kacau rata sehingga kesemua sayap ayam dilapisi dengan tepung.
  4. Panaskan minyak dalam kuali yang sesuai dan goreng sayap ayam dalam minyak yang panas sehingga keperangan dan rangup.
  5. Angkat sayap ayam dan letakkan dalam pinggan yang sesuai.
  6. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis telur asin yang telah diketuk halus sehingga wangi dan kekuningan.
  7. Tambahkan susu segar ke dalam kuali dan masak sehingga pekat.
  8. Tuangkan campuran telur asin dan susu ke atas sayap ayam yang telah digoreng.

Jangan lupa untuk menyajikan resepi salted egg chicken wing dengan acar timun dan nasi putih yang hangat. Selamat mencuba!

Kesimpulan:

Sudahkah kamu mencuba resepi salted egg chicken wing ini? Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini yang pasti memuaskan selera kamu dan keluarga. Resepi ini sangat mudah diikuti dan pasti akan memikat hati kamu. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Salted Egg Chicken Wing"