Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Garing Bilis Tempe

Resepi Sambal Garing Bilis TempeSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Sambal garing bilis tempe merupakan salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Selain mempunyai rasa yang sedap, sambal garing bilis tempe juga mudah untuk disediakan. Jadi, jika anda ingin mencuba hidangan yang baru, anda patut mencuba resepi sambal garing bilis tempe yang kami kongsikan hari ini.Untuk membuat sambal garing bilis tempe ini, anda memerlukan beberapa bahan yang mudah didapati di pasaran. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah ikan bilis, tempe, bawang merah, bawang putih, cili kering, gula merah, garam dan minyak masak. Jangan risau, semua bahan ini mudah didapati di kedai-kedai runcit.Untuk memulakan penyediaan sambal garing bilis tempe, pertama-tama, anda perlu menggoreng ikan bilis hingga kekuningan. Pastikan ikan bilis betul-betul garing sebelum diangkat dari kuali. Kemudian, anda boleh mengisar ikan bilis sehingga hancur.Seterusnya, goreng tempe sehingga garing dan sedikit keperangan. Apabila tempe sudah garing, angkat dan ketepikan. Kemudian, anda boleh mengisar tempe sehingga hancur.Sukatan bahan-bahan yang digunakan dalam penyediaan sambal garing bilis tempe ini adalah mengikut citarasa masing-masing. Anda boleh menambah atau mengurangkan sukatan bahan-bahan ini mengikut citarasa sendiri.Untuk membuat sambal, anda perlu mengisar bawang merah, bawang putih dan cili kering. Kemudian, tumis bahan-bahan yang telah diisar tadi sehingga naik bau dan menjadi pekat. Masukkan gula merah, garam dan sedikit air. Biarkan sehingga bahan-bahan tersebut sebati.Setelah itu, masukkan ikan bilis yang telah diisar tadi dan tempe yang telah digoreng tadi ke dalam kuali. Gaulkan sehingga semua bahan sebati.Sambal garing bilis tempe siap untuk dihidangkan. Anda boleh menghidangkannya dengan nasi panas, sayur-sayuran dan lauk-pauk. Rasanya yang sedap dan garing akan membuatkan hidangan anda lebih istimewa.Sambal garing bilis tempe juga boleh dimakan sebagai pencicah untuk makanan ringan seperti keropok lekor, keledek goreng dan sebagainya. Anda juga boleh menyimpan sambal ini dalam peti sejuk untuk digunakan pada masa hadapan.Oleh itu, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi sambal garing bilis tempe yang mudah dan sedap ini. Selamat mencuba!

Kesimpulan

Sambal garing bilis tempe merupakan hidangan yang mudah dan sedap. Bahan-bahannya mudah didapati dan sukatan bahan-bahan ini boleh disesuaikan mengikut citarasa masing-masing. Anda boleh menghidangkannya dengan nasi panas, sayur-sayuran dan lauk-pauk. Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini dan semoga berjaya dalam penyediaannya.
  • Isikan bahan-bahan yang telah diisar tadi ke dalam kuali
  • Perasakan dengan gula merah dan garam
  • Gaulkan sehingga semua bahan sebati
  • Masak hingga pekat dan garing

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Sambal Garing Bilis Tempe"