Source: bing.com Salam Sobat Mai!
Sudahkah Sobat Mai mencuba hidangan yang satu ini? Sambal ikan bilis kacang dan kentang pedas rangup adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini sangat sesuai untuk dimakan sebagai lauk-pauk atau sebagai snek petang. Terdapat pelbagai cara untuk menyediakan hidangan ini, namun resepi yang kami kongsikan hari ini adalah resepi yang sangat senang dan ringkas untuk diikuti.
Bahan-bahan
- 1 cawan ikan bilis kering- 1 cawan kacang tanah- 2 biji kentang- 10 biji cili kering- 5 ulas bawang merah- 3 ulas bawang putih- 1/2 inci halia- 2 sudu besar gula- 1 sudu besar garam- 1/2 cawan minyak masak
Cara-cara
1. Ikan bilis kering dan kacang tanah dicuci bersih dan dikeringkan.2. Kentang dikupas dan dipotong nipis seperti keropok.3. Cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat.4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng kentang hingga rangup. Ketepikan kentang yang telah digoreng.5. Dalam kuali yang sama, tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.6. Tambahkan ikan bilis dan kacang tanah ke dalam kuali. Kacau rata dan masak hingga ikan bilis dan kacang tanah garing.7. Tambahkan kentang goreng ke dalam kuali dan kacau rata.8. Tambahkan gula dan garam ke dalam kuali dan kacau rata.9. Sambal ikan bilis kacang dan kentang pedas rangup sudah siap untuk dihidangkan.
Cara penyajian
Sambal ikan bilis kacang dan kentang pedas rangup boleh dihidangkan sebagai lauk-pauk atau sebagai snek petang. Hidangan ini sesuai dimakan dengan nasi panas atau sebagai snek petang bersama-sama dengan minuman teh tarik.
Kesimpulan
Sambal ikan bilis kacang dan kentang pedas rangup adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini sangat sesuai untuk dimakan sebagai lauk-pauk atau sebagai snek petang. Resepi yang kami kongsikan hari ini adalah resepi yang sangat senang dan ringkas untuk diikuti. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan selamat mencuba!
- Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Sambal Ikan Bilis Kacang dan Kentang Pedas Rangup"