Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Kerang

 Resepi Sambal Kerang Source: bing.com

Cara Memasak Sambal Kerang yang Sedap dan Mudah

Hello Sobat Mai! Kali ini saya akan membagikan resepi sambal kerang yang sangat lezat dan mudah untuk dipraktikkan di rumah. Sambal kerang adalah hidangan yang sangat populer di Malaysia dan biasanya disajikan sebagai lauk-pauk. Yuk, mari kita mulai!

Pertama-tama, bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat sambal kerang ini adalah:

  • 500 gram kerang
  • 10 buah cili kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 1 sudu besar belacan
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Setelah semua bahan telah disediakan, mari kita mulai memasak sambal kerang yang sedap ini. Pertama-tama, bersihkan kerang dengan air bersih dan rendam dalam air garam selama 30 minit untuk membuang kotoran. Kemudian, rebus kerang selama 5 minit atau sehingga kerang terbuka.

    Selanjutnya, untuk membuat sambal, cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan lengkuas ditumbuk dengan belacan hingga lumat.

    Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau. Masukkan kerang yang telah direbus tadi ke dalam kuali dan kacau sebati.

    Tambahkan sedikit air dan garam secukup rasa. Masak selama 5 minit atau sehingga sambal meresap ke dalam kerang.

    Sambal kerang yang sedap dan lezat sudah siap untuk disajikan! Anda boleh menikmatinya dengan nasi panas atau sebagai hidangan pendamping lainnya.

    Jangan lupa untuk mencoba resepi sambal kerang ini di rumah ya, Sobat Mai! Pasti akan menjadi hidangan yang disukai oleh keluarga dan teman-teman Anda.

    Kesimpulan

    Demikianlah resepi sambal kerang yang sedap dan mudah untuk dipraktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan berhasil untuk Anda. Selamat mencoba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Sambal Kerang"