Resepi Sambal Kicap Bihun Sup
Salam Sobat Mai, apa khabar hari ini?
Bagi mereka yang suka mencuba masakan baru, kali ini saya ingin berkongsi resepi sambal kicap bihun sup yang pasti akan memukau lidah anda. Masakan ini sangat sesuai dimakan pada waktu petang atau malam sejuk. Jadi, jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan ini.
Bahan-bahan:
Setelah semua bahan siap, mari kita mulakan proses penyediaan hidangan sambal kicap bihun sup ini.
Cara Penyediaan:
1. Rendam bihun dalam air panas selama 10 minit. Kemudian toskan dan ketepikan.
2. Hiris bawang besar dan bawang putih. Kemudian cuci bersih cili padi dan daun sup.
3. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan cili padi dan daun sup. Kacau sebentar.
5. Masukkan air dan biarkan mendidih.
6. Tambahkan sos tiram dan sos kicap. Kacau rata dan biarkan mendidih selama 5 minit.
7. Tambahkan garam secukup rasa.
8. Kemudian masukkan bihun yang telah direndam dan toskan tadi ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan mendidih selama 3 minit.
9. Sambal kicap bihun sup siap dihidangkan. Taburkan sedikit daun ketumbar atau bawang goreng untuk menambah rasa hidangan ini.
Kesimpulan:
Jadi, itulah resepi sambal kicap bihun sup yang boleh dicuba di rumah. Hidangan ini pasti akan memuaskan selera anda dan keluarga. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Sambal Kicap Bihun Sup"