Source: bing.comSalam Sobat Mai!
Selamat datang ke artikel saya yang akan membawa anda ke dunia masakan Johor. Kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda resepi sambal kicap Johor yang sedap dan mudah untuk disediakan di rumah. Sambal ini biasanya dihidangkan bersama dengan hidangan ikan bakar, ayam goreng atau nasi lemak.Sambal kicap Johor mempunyai cita rasa yang unik dan berbeza dengan sambal kicap yang lain. Ianya mempunyai perisa manis dan masam yang menyegarkan. Untuk mendapatkan sambal kicap yang enak, anda perlu menggunakan bahan-bahan yang berkualiti tinggi dan mengikut langkah yang betul dalam penyediaannya.
Bahan-bahan:
- 3 ulas bawang putih- 5 biji cili kering- 5 biji cili merah- 1 biji limau kasturi- 2 sudu besar kicap manis- 1 sudu besar air asam jawa- Garam secukup rasa- 1 sudu teh gula
Cara penyediaan:
1. Pertama sekali, rendamkan cili kering dalam air panas selama 30 minit. Kemudian, toskan airnya dan tumbuk cili kering dan bawang putih hingga hancur.2. Kemudian, tambahkan cili merah yang telah dihiris halus dan garam ke dalam adunan tumbukan tadi. Gaul rata.3. Perah limau kasturi dan ambil airnya. Tambahkan air asam jawa ke dalam adunan tumbukan tadi. Gaulkan.4. Kemudian, tambahkan kicap manis dan gula ke dalam adunan tumbukan tadi. Gaul rata.5. Sambal kicap Johor siap untuk dihidangkan bersama dengan hidangan kegemaran anda.
Kesimpulan:
Sekarang anda sudah tahu cara menghasilkan sambal kicap Johor yang sedap dan mudah. Ingatlah untuk menggunakan bahan-bahan yang berkualiti tinggi dan ikuti langkah-langkah dengan betul untuk mendapatkan sambal yang enak. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Sambal Kicap Johor"