Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Telur Pecah Che Nom

Resepi Sambal Telur Pecah Che NomSource: bing.com

Introduction

Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda salah satu resepi yang menjadi kegemaran saya iaitu resepi sambal telur pecah Che Nom. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan, jadi anda boleh cuba membuatnya di rumah.

Bahan-bahan

Untuk membuat sambal telur pecah Che Nom, anda perlu menyediakan bahan-bahan berikut:
  • 10 biji telur rebus
  • 5 biji cili padi
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sudu besar belacan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak masak

Cara-cara

Berikut adalah cara-cara untuk menyediakan sambal telur pecah Che Nom:
  1. Goreng telur rebus hingga kulitnya menjadi kecoklatan dan kemudian belah menjadi dua.
  2. Goreng cili padi, bawang merah, bawang putih dan halia hingga layu.
  3. Tambahkan belacan dan goreng bersama-sama bahan-bahan tadi sehingga naik bau.
  4. Kemudian, masukkan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
  5. Setelah itu, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan telur yang telah digoreng tadi ke dalam kuali sambal.
  7. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit hingga sambal meresap ke dalam telur.
  8. Angkat dan hidangkan sambal telur pecah Che Nom dengan nasi panas.

Kesimpulan

Itulah resepi sambal telur pecah Che Nom yang mudah dan sedap. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang sedap ini bersama keluarga dan rakan-rakan. Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan orang lain ya. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Sambal Telur Pecah Che Nom"