Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Tumis Ikan Kembung Lauk Nostalgia

Resepi Sambal Tumis Ikan Kembung Lauk NostalgiaSource: bing.com

Memori Masakan Keluarga

Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin berbagi resepi sambal tumis ikan kembung yang selalu menjadi lauk nostalgia di keluarga saya. Saya masih ingat betul aroma pedas dan wangi yang menyedapkan selera. Langsung saja, ini dia resepnya!

Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan kembung (bersihkan dan potong menjadi 3 bagian)
  • 1 buah bawang besar (cincang halus)
  • 4 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 5 biji cili kering (rebus dan blender halus)
  • 1 sudu besar cili boh
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  • Cara Memasak

    1. Panaskan minyak dalam kuali.

    2. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.

    3. Masukkan cili kering yang telah di-blender halus dan cili boh. Kacau rata.

    4. Masukkan serbuk kunyit, gula, air asam jawa, dan garam. Kacau rata.

    5. Masukkan ikan kembung yang telah dipotong sebelumnya. Kacau rata hingga ikan terbalut dengan rempah.

    6. Tambahkan air secukupnya dan masak hingga ikan empuk dan rempah meresap.

    7. Sajikan dengan nasi putih panas.

    Kesimpulan

    Itulah resepi sambal tumis ikan kembung lauk nostalgia yang selalu menghangatkan keluarga saya pada waktu itu. Semoga Sobat Mai bisa mencoba resepi ini dan merasakan kelezatannya. Selamat mencoba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Sambal Tumis Ikan Kembung Lauk Nostalgia"