Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Tumis Nasi Lemak

 Resepi Sambal Tumis Nasi Lemak Source: bing.com

Hello Sobat Mai!

Sobat Mai, siapa yang tidak kenal dengan nasi lemak? Nasi lemak adalah makanan yang sangat popular di Malaysia dan sering dijadikan sebagai sarapan pagi atau makanan ringan petang. Dengan kombinasi nasi yang wangi dan sambal tumis yang pedas, nasi lemak memang tak dapat ditolak oleh siapa pun.Oleh itu, pada kesempatan kali ini, saya ingin berkongsi resepi sambal tumis nasi lemak yang pasti akan membuatkan anda terliur. Ini adalah resepi tradisional yang telah diwarisi turun temurun dan pasti akan memuaskan selera anda.

Bahan-bahan

- 10 biji cili kering- 5 ulas bawang merah- 3 ulas bawang putih- 1 inci halia- 1 batang serai- 2 helai daun pandan- 3 sudu besar minyak masak- 1 sudu teh gula- 1 sudu teh garam- 1 cawan air

Cara-cara

1. Bersihkan dan rendam cili kering dalam air panas selama 10 minit. Kemudian toskan airnya dan tumbuk cili sehingga hancur.2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia sehingga hancur.3. Panaskan 3 sudu besar minyak masak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama dengan serai dan daun pandan sehingga wangi.4. Masukkan cili yang telah ditumbuk tadi dan teruskan memasak dengan api sederhana selama 10 minit.5. Masukkan air, gula dan garam ke dalam kuali dan kacau sebati.6. Biarkan sambal tersebut mendidih dan teruskan memasak dengan api sederhana selama 20 minit atau sehingga sambal menjadi pekat dan berminyak.7. Sambal tumis nasi lemak anda siap untuk disajikan!

Cara Penyajian

1. Rebuskan nasi seperti biasa.2. Sediakan lauk-pauk seperti telur rebus, kacang panjang goreng, ikan bilis goreng dan ayam goreng.3. Letakkan nasi di dalam pinggan dan letakkan lauk-pauk di sekeliling pinggan.4. Tuangkan sambal tumis ke atas nasi dan lauk-pauk.5. Nasi lemak anda siap untuk dinikmati!

Tips

- Untuk sambal tumis yang lebih pedas, tambahkan lebih banyak cili kering.- Untuk sambal tumis yang lebih sedap, gunakan minyak masak yang berkualiti dan jangan terlalu banyak menggoreng bahan-bahan tumbuk.- Untuk sambal tumis yang lebih pekat, masakkan sambal dengan api sederhana selama lebih lama.

Jumpa Lagi di Resepi Lain yang Menarik!

Itulah resepi sambal tumis nasi lemak yang pasti akan memuaskan selera anda. Jangan lupa untuk mencuba dan berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Sambal Tumis Nasi Lemak"