Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sambal Tumis Telur Rebus Pekat dan Likat

Resepi Sambal Tumis Telur Rebus Pekat Dan LikatSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Siapa yang tidak suka dengan sambal tumis? Pastinya semua orang suka, kan? Apalagi jika sambal tumis tersebut dihidangkan dengan telur rebus yang pekat dan likat. Mmm, sudah pasti lidah kita akan terus bergoyang-goyang menikmati kelezatan sambal tumis telur rebus ini.

Bahan-bahan:

  • 6 biji telur ayam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 10 biji cili kering (dibuang isi dan dicuci bersih)
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 sudu teh belacan goreng
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh gula
  • Cara-cara:

    1. Didihkan air dalam periuk dan masukkan telur ayam. Rebus selama 7-8 minit.

    2. Angkat telur dan sejukkan sebelum dikupas kulitnya.

    3. Hiris bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering.

    4. Panaskan minyak dalam kuali.

    5. Tumis bahan-bahan tadi sehingga naik bau.

    6. Masukkan belacan goreng dan kacau sebati.

    7. Masukkan gula dan garam. Kacau sebati.

    8. Masukkan telur rebus yang telah dikupas kulitnya. Kacau sebati.

    9. Tambahkan sedikit air dan biarkan sambal tumis mendidih.

    10. Biarkan sambal tumis telur rebus pekat dan likat tersebut masak selama 5-7 minit.

    11. Sambal tumis telur rebus pekat dan likat siap dihidangkan dengan nasi hangat.

    Kesimpulan:

    Jadi, itu dia resepi sambal tumis telur rebus pekat dan likat yang sangat sedap dan pasti memenuhi selera kita. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan dengan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Sambal Tumis Telur Rebus Pekat dan Likat"