Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Sobat Mai, kali ini saya ingin berbagi resepi siakap kukus asam boi yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat. Siakap kukus asam boi adalah hidangan khas Malaysia yang sangat populer di kalangan masyarakat. Rasanya yang asam-asam manis dan pedas sangat cocok untuk disantap bersama keluarga di rumah. Nah, jika Sobat Mai ingin mencoba memasaknya di rumah, berikut ini adalah resepnya.
Bahan-bahan yang dibutuhkan:
- 1 ekor siakap ukuran sedang- 2 buah limau kasturi- 2 ulas bawang putih, cincang halus- 1 inci halia, cincang halus- 2 batang serai, hiris halus- 2 biji cili merah, hiris halus- 2 biji cili padi, hiris halus- 1/2 cawan air asam jawa- 1/2 cawan air- 1/2 sudu teh garam- 1 sudu besar gula- 2 sudu besar air asam boi
Cara membuat:
1. Bersihkan siakap lalu belah dua dan bersihkan insang dan isi perutnya.2. Letakkan siakap dalam pinggan kukus dan kukus selama 10 minit atau sehingga masak.3. Sementara itu, campurkan bawang putih, halia, serai, cili merah, cili padi, air asam jawa, air, garam, gula dan air asam boi dalam mangkuk.4. Perah limau kasturi dan letakkan di dalam campuran bahan tadi. Gaul rata.5. Setelah siakap masak, angkat dan letakkan di atas pinggan.6. Siramkan campuran bahan tadi di atas siakap dan hidangkan segera.
Tips:
Untuk mendapatkan hasil yang lebih enak, gunakan siakap segar yang baru dibeli dari pasar atau toko ikan terdekat. Jangan lupa untuk mencuci ikan dengan bersih sebelum dimasak. Anda juga bisa menambahkan bahan lain seperti daun kari atau serai untuk memberikan aroma yang lebih sedap.
Kesimpulan:
Itulah resep siakap kukus asam boi yang sangat mudah dan enak. Dengan bahan-bahan yang sederhana, Sobat Mai sudah bisa mencoba memasak hidangan yang lezat ini di rumah. Selamat mencoba dan semoga berhasil!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik ya Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Siakap Kukus Asam Boi yang Sedap dan Mudah"