Resepi Suhun Goreng Cendawan Tiram
Bahan-bahan:
- 250g suhun
- 200g cendawan tiram
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Minyak untuk menggoreng
Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin berbagi resepi suhun goreng cendawan tiram yang sedap dan mudah untuk dibuat. Suhun goreng adalah hidangan yang sangat populer di Malaysia dan biasanya dihidangkan sebagai hidangan sarapan atau hidangan sampingan. Resepi ini sangat cocok untuk mereka yang mencari hidangan yang cepat dan mudah untuk dibuat.
Cara membuat:
- Rebus suhun selama 3-5 minit atau sehingga suhun lembut. Tapis air dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
- Masukkan cendawan tiram dan goreng sehingga cendawan empuk dan air yang dihasilkan kering.
- Tambahkan lada hitam, garam, dan serbuk kunyit. Kacau rata.
- Masukkan suhun dan kacau sehingga suhun dan bahan-bahan lain tercampur rata.
- Goreng suhun dalam minyak yang panas sehingga keperangan.
- Hidangkan suhun goreng cendawan tiram panas-panas dengan sos cili atau sos tiram.
Itulah resepi suhun goreng cendawan tiram yang sedap dan mudah untuk dibuat. Hidangan ini sangat sesuai untuk dimakan pada waktu sarapan atau sebagai hidangan sampingan. Anda boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kobis, lobak merah, atau timun untuk menjadikan hidangan ini lebih mengenyangkan. Selamat mencuba!
Kesimpulan:
Suhun goreng cendawan tiram adalah hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini sangat mudah untuk dibuat dan boleh dihidangkan pada waktu sarapan atau sebagai hidangan sampingan. Dalam membuat suhun goreng cendawan tiram, pastikan anda menggunakan bahan-bahan yang segar dan berkualiti untuk mendapatkan rasa yang sedap. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Suhun Goreng Cendawan Tiram"