Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Talam Kastad Jagung Berkrim

 Resepi Talam Kastad Jagung Berkrim Source: bing.com

Talam Kastad Jagung Berkrim yang Sedap

Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi talam kastad jagung berkrim yang pasti bisa membuat lidah anda bergoyang. Talam kastad jagung berkrim adalah salah satu hidangan penutup yang sangat populer di Malaysia. Hidangan ini sangat cocok untuk disajikan pada acara keluarga atau teman-teman.

Bahan-bahan yang Diperlukan

Bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat talam kastad jagung berkrim ini cukup mudah didapatkan di pasaran. Berikut adalah bahan-bahan yang dibutuhkan:
  1. 1 cawan jagung manis yang sudah diparut
  2. 1 cawan susu segar
  3. 1 cawan santan pekat
  4. 1 cawan gula pasir
  5. 1 cawan tepung jagung
  6. 4 biji telur ayam
  7. 1 sudu teh esen vanilla
  8. 1/2 cawan krim keju

Cara Membuat Talam Kastad Jagung Berkrim

Berikut adalah cara membuat talam kastad jagung berkrim yang enak dan lezat:
  1. Pertama-tama, campurkan jagung parut, susu, santan, gula, tepung jagung, telur, dan esen vanilla dalam mangkuk.
  2. Kacau rata bahan-bahan tersebut hingga tercampur sempurna.
  3. Kemudian, tuangkan campuran bahan ke dalam loyang yang sudah dialasi dengan kertas roti.
  4. Panaskan oven pada suhu 160 derajat Celcius.
  5. Letakkan loyang yang sudah diisi campuran bahan ke dalam oven dan panggang selama 30 - 40 menit atau hingga matang.
  6. Setelah matang, keluarkan loyang dari oven dan biarkan talam kastad jagung berkrim dingin selama beberapa saat.
  7. Tuangkan krim keju di atas talam kastad jagung berkrim yang sudah dingin.
  8. Hidangkan talam kastad jagung berkrim bersama keluarga atau teman-teman anda.

Penutup

Demikianlah resepi talam kastad jagung berkrim yang sedap dan lezat. Selamat mencoba di rumah dan semoga berhasil. Jangan lupa untuk berbagi resepi ini kepada teman-teman anda agar mereka juga bisa menikmati hidangan yang enak ini. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Talam Kastad Jagung Berkrim"