Resepi Tapai Pulut Gerenti Jadi
Bahan-bahan:
- 1 kg pulut glutinous rice
- 1 paket ragi tapai
- 2 cawan air suam
- Daun pisang secukupnya
Hello Sobat Mai! Hari ini saya akan membawa resepi yang pasti akan membuat anda terliur. Siapa yang suka tapai pulut? Pasti ramai kan? Tapai pulut ni selalunya menjadi hidangan kegemaran di kalangan masyarakat Malaysia dan Indonesia. Tak kira la zaman dulu atau zaman sekarang, tapai pulut masih menjadi kegemaran ramai. Jadi, tak sabar-sabar kan nak tahu macam mana nak buat tapai pulut yang gerenti jadi? Jom kita lihat bahan-bahan dan cara-cara untuk membuatnya.
Cara-cara:
- Basuh pulut glutinous rice sehingga bersih, kemudian rendamkan dalam air selama 4-5 jam.
- Selepas itu, toskan air dari pulut dan masukkan ke dalam bekas yang bersih.
- Campurkan ragi tapai dengan air suam dan kacau rata.
- Tuangkan campuran ragi tapai ke dalam bekas yang berisi pulut.
- Kacau rata campuran tersebut hingga ragi tapai sebati dengan pulut.
- Tutupkan bekas tersebut dan balut dengan kain tebal.
- Letakkan bekas tersebut di tempat yang suam-suam kuku selama 2-3 hari.
- Selepas itu, tapai pulut anda siap dihidangkan.
Senang sahaja kan cara-cara untuk membuat tapai pulut? Ingat, jika anda ingin tapai pulut anda menjadi lembut dan sedap, pastikan ragi tapai anda cukup berkualiti dan perhatikan masa untuk mengadun campuran ragi tapai dengan pulut. Jangan terlalu lama atau terlalu cepat. Cuba-cuba dan pelbagaikan resepi anda dengan menu-menu tradisional yang lain.
Kesimpulan
Itulah resepi untuk tapai pulut yang gerenti jadi. Sangat mudah untuk membuatnya dan pasti memuaskan selera anda. Selain itu, anda juga boleh mencuba menu-menu tradisional yang lain seperti bubur kacang, ketupat palas dan banyak lagi. Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Tapai Pulut Gerenti Jadi"