Resepi Tauhu Begedil dan Sambal Kicap yang Padu
Assalamualaikum, Sobat Mai!
Apa khabar hari ini? Semoga Sobat Mai sentiasa sihat dan ceria. Pada hari ini, saya ingin berkongsi satu resepi yang sangat sedap dan mudah untuk diikuti iaitu resepi tauhu begedil dan sambal kicap yang padu. Resepi ini pasti akan menjadi menu kegemaran anda dan keluarga.
Bahan-Bahan
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat tauhu begedil dan sambal kicap yang padu adalah:
- 300g tauhu
- 1 biji kentang (dikupas, direbus dan ditumbuk)
- 1 biji bawang besar (dicincang halus)
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- 1 biji limau kasturi (untuk hidangan)
Bahan-bahan yang diperlukan untuk sambal kicap:
- 4 biji cili padi (dicincang halus)
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 3 sudu besar kicap manis
- 1/2 sudu teh gula
- Air secukupnya
Cara-Cara
Berikut merupakan cara-cara untuk membuat tauhu begedil dan sambal kicap yang padu:
- Hancurkan tauhu dengan garfu dalam mangkuk.
- Tambahkan kentang yang telah direbus dan ditumbuk, bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan garam. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
- Bentuk adunan menjadi bulat-bulat kecil.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tauhu begedil sehingga keperangan. Angkat dan toskan minyak yang berlebihan.
- Untuk membuat sambal kicap, tumis cili padi dan bawang putih dalam sedikit minyak sehingga naik bau.
- Tambahkan kicap manis, gula dan air secukupnya. Biarkan mendidih sehingga pekat.
- Siapkan hidangan dengan meletakkan tauhu begedil di atas pinggan dan siram dengan sambal kicap yang pekat. Hidangkan dengan seketul limau kasturi.
Kesimpulan
Itulah resepi tauhu begedil dan sambal kicap yang padu yang sangat sedap dan mudah untuk diikuti. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi bersama keluarga anda. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Tauhu Begedil dan Sambal Kicap yang Padu"