Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ubi Kayu yang Sedap dan Menyelerakan

Resepi Ubi Kayu Yang Sedap Dan MenyelerakanSource: bing.com

Hello Sobat Mai,

Sekarang ini, ubi kayu semakin popular di kalangan orang Malaysia. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap, tetapi juga kerana ia boleh dijadikan pelbagai jenis makanan. Dalam artikel ini, kita akan kongsikan resepi ubi kayu yang mudah dan sedap untuk anda cuba di rumah.

1. Ubi Kayu Goreng

Resepi pertama yang kita kongsikan adalah resepi ubi kayu goreng. Ubi kayu ini dihiris nipis dan digoreng sehingga rangup. Ia sesuai dimakan sebagai snek petang atau hidangan pembuka.Untuk membuatnya, anda perlu memotong ubi kayu nipis dan rendam dalam air garam selama 30 minit. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan goreng ubi kayu sehingga kuning keperangan. Angkat dan toskan minyak. Anda boleh menambahkan sedikit garam sebagai perasa.

2. Ubi Kayu Rebus

Resepi kedua adalah ubi kayu rebus yang sangat mudah untuk disediakan. Ia boleh dihidangkan sebagai hidangan sampingan untuk makan tengahari atau malam.Untuk membuatnya, anda perlu merebus ubi kayu yang telah dipotong-potong dalam air garam selama 20-30 minit atau sehingga empuk. Setelah itu, toskan air dan hidangkan dengan kuah kacang atau sos sambal.

3. Ubi Kayu Masak Lemak

Resepi ketiga adalah ubi kayu masak lemak yang lazat dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan utama pada waktu malam.Untuk membuatnya, anda perlu menumis bahan-bahan seperti halia, bawang putih, bawang besar dan rempah kari. Kemudian, tambahkan santan dan biarkan ia mendidih sebelum memasukkan ubi kayu. Masak sehingga ubi kayu empuk dan kuah pekat. Hidangkan dengan nasi panas.

4. Ubi Kayu Bakar

Resepi keempat adalah ubi kayu bakar yang sangat popular di kalangan orang Malaysia. Ia sesuai dimakan sebagai snek petang atau hidangan pembuka.Untuk membuatnya, anda perlu membakar ubi kayu yang telah dibersihkan dan dihiris nipis di atas api sehingga keperangan. Angkat dan hidangkan dengan sos cili atau kicap.

5. Ubi Kayu Maskan

Resepi kelima adalah ubi kayu maskan yang sangat sedap dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan utama pada waktu malam.Untuk membuatnya, anda perlu menumis bahan-bahan seperti halia, bawang putih, bawang besar dan rempah kari. Kemudian, tambahkan air dan biarkan ia mendidih sebelum memasukkan ubi kayu. Masak sehingga ubi kayu empuk dan kuah pekat. Hidangkan dengan nasi panas.

6. Ubi Kayu Goreng Berlada

Resepi keenam adalah ubi kayu goreng berlada yang sangat sedap dan pedas. Ia sesuai dimakan sebagai snek petang atau hidangan pembuka.Untuk membuatnya, anda perlu memotong ubi kayu nipis dan rendam dalam air garam selama 30 minit. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan goreng ubi kayu sehingga kuning keperangan. Tambahkan beberapa biji lada hitam yang telah ditumbuk. Anda boleh menambahkan sedikit garam sebagai perasa.

7. Ubi Kayu Salad

Resepi ketujuh adalah ubi kayu salad yang sangat menyegarkan dan sihat. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan sampingan untuk makan tengahari atau malam.Untuk membuatnya, anda perlu memotong ubi kayu nipis dan rendam dalam air garam selama 30 minit. Kemudian, campurkan dengan sayur-sayuran seperti mentimun, tomato dan daun salad. Hidangkan dengan sos cuka atau sos thousand island.

8. Ubi Kayu Masak Merah

Resepi kedelapan adalah ubi kayu masak merah yang sangat lezat dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan utama pada waktu malam.Untuk membuatnya, anda perlu menumis bahan-bahan seperti halia, bawang putih, bawang besar dan rempah kari. Kemudian, tambahkan air dan biarkan ia mendidih sebelum memasukkan ubi kayu. Masak sehingga ubi kayu empuk dan kuah pekat dengan warna merah. Hidangkan dengan nasi panas.

9. Ubi Kayu Kari

Resepi kesembilan adalah ubi kayu kari yang sangat lezat dan pedas. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan utama pada waktu malam.Untuk membuatnya, anda perlu menumis bahan-bahan seperti halia, bawang putih, bawang besar dan rempah kari. Kemudian, tambahkan air dan biarkan ia mendidih sebelum memasukkan ubi kayu. Masak sehingga ubi kayu empuk dan kuah pekat dengan rasa kari yang pekat. Hidangkan dengan nasi panas.

10. Ubi Kayu Keledek

Resepi kesepuluh adalah ubi kayu keledek yang sangat lezat dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan utama pada waktu malam.Untuk membuatnya, anda perlu menumis bahan-bahan seperti halia, bawang putih, bawang besar dan rempah kari. Kemudian, tambahkan air dan biarkan ia mendidih sebelum memasukkan ubi kayu dan keledek. Masak sehingga ubi kayu dan keledek empuk dan kuah pekat. Hidangkan dengan nasi panas.

11. Ubi Kayu Tumbuk

Resepi kesebelas adalah ubi kayu tumbuk yang sangat lezat dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan sampingan untuk makan tengahari atau malam.Untuk membuatnya, anda perlu merebus ubi kayu yang telah dipotong-potong dalam air garam selama 20-30 minit atau sehingga empuk. Setelah itu, tumbuk ubi kayu sehingga hancur. Campurkan dengan bawang goreng, garam dan minyak goreng secukupnya.

12. Ubi Kayu Kukus

Resepi keduabelas adalah ubi kayu kukus yang sangat mudah untuk disediakan. Ia boleh dihidangkan sebagai hidangan sampingan untuk makan tengahari atau malam.Untuk membuatnya, anda perlu merebus ubi kayu yang telah dipotong-potong dalam air garam selama 20-30 minit atau sehingga empuk. Setelah itu, kukus ubi kayu selama 10-15 minit. Hidangkan dengan kuah kacang atau sos sambal.

13. Ubi Kayu Tiga Rasa

Resepi ketiga belas adalah ubi kayu tiga rasa yang sangat lezat dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan utama pada waktu malam.Untuk membuatnya, anda perlu menumis bahan-bahan seperti halia, bawang putih, bawang besar dan rempah kari. Kemudian, tambahkan air dan biarkan ia mendidih sebelum memasukkan ubi kayu. Kemudian, tambahkan air asam jawa, gula dan garam. Masak sehingga ubi kayu empuk dan kuah pekat. Hidangkan dengan nasi panas.

14. Ubi Kayu Kaya

Resepi keempat belas adalah ubi kayu kaya yang sangat lezat dan menyelerakan. Ia sesuai dihidangkan sebagai hidangan sampingan untuk makan tengahari atau malam.Untuk membuatnya, anda perlu merebus ubi kayu yang telah dipotong-potong dalam air garam selama 20-30 minit atau sehingga empuk. Setelah itu, tumbuk ubi kayu seh

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ubi Kayu yang Sedap dan Menyelerakan"