Resepi Yee Sang
Assalamualaikum Sobat Mai!
Sekiranya anda seorang peminat makanan Cina, pasti anda kenal dengan hidangan Yee Sang. Hidangan ini adalah salah satu hidangan tradisional Cina yang biasa disajikan semasa perayaan Tahun Baru Cina. Yee Sang juga dikenali sebagai "salad ikan mentah". Hidangan ini mempunyai rasa yang unik dan segar, dan sangat popular di kalangan masyarakat Cina di Malaysia.
Yee Sang terdiri daripada pelbagai bahan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ikan dan bahan-bahan khas. Hidangan ini dimakan dengan cara dicampurkan bersama-sama dan dihidangkan dengan sos yang istimewa.
Bahan-bahan:
- 150g ikan mentah, dipotong halus
- 2 biji limau nipis, diperah airnya
- 1 biji buah pear, dipotong halus
- 1 biji buah epal, dipotong halus
- 1 biji timun, dipotong halus
- 1 biji lobak merah, dipotong halus
- 1 biji lobak putih, dipotong halus
- 1 batang daun bawang, dipotong halus
- 1 batang serai, dipotong halus
- 1/2 cawan kacang tanah panggang
- 1/2 cawan bawang putih goreng
- 1/2 cawan bawang merah goreng
- 1/2 cawan daun ketumbar, dicincang halus
- 1/2 cawan daun kucai, dicincang halus
- 1/2 cawan serbuk kari
- 1/4 cawan sos ikan
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar minyak bijan
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Campurkan semua bahan dalam satu mangkuk besar.
- Tambahkan limau nipis, sos ikan, sos cili, minyak bijan, garam, gula dan serbuk kari.
- Campurkan semua bahan dengan menggunakan dua sudu besar sehingga semua bahan sebati.
- Hidangkan Yee Sang dalam satu pinggan besar dan taburkan kacang tanah panggang, bawang putih goreng dan bawang merah goreng di atasnya.
Hidangkan Yee Sang dengan segera dan nikmati hidangan segar ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda semasa perayaan Tahun Baru Cina.
Post a Comment for "Resepi Yee Sang"