Resepi Yong Tau Fu yang Sedap dan Mudah
Salam Sobat Mai!
Yong Tau Fu adalah makanan Cina yang sangat popular di Malaysia. Disebut-sebut, makanan ini berasal dari daerah Hakka di China. Makanan ini biasanya disajikan dengan kuah sup atau sos cili. Di artikel kali ini, kami akan kongsikan resepi yong tau fu yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah.
Bahan-Bahan
Cara-Cara
1. Cuci bersih ikan tenggiri dan potong kecil-kecil.2. Tumbuk bawang besar dan bawang putih sehingga hancur.3. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak untuk menumis bawang yang telah ditumbuk. Tumis sehingga wangi.4. Masukkan ikan tenggiri yang telah dipotong kecil-kecil dan aduk rata.5. Tambahkan 3 cawan air, serbuk lada hitam, garam, gula dan minyak bijan. Biarkan mendidih.6. Bila air mendidih, masukkan daun bawang dan telur yang telah dikocok rata.7. Kacau-kacau sup sehingga telur sebati dengan sup.8. Matikan api dan biarkan sup mendiamkan diri selama 5 minit.
Untuk membuat inti yong tau fu:
1. Hiris tauhu dan taufu sumbat mengikut saiz yang diinginkan.2. Hiris cili merah besar, cili padi dan tomato besar.3. Panaskan kuali dan tumis semua bahan tadi sehingga layu.4. Tambahkan sos tiram dan sos cili ke dalam kuali dan kacau-kacau sehingga sebati.
Untuk menyediakan yong tau fu:
1. Rebuskan air dalam periuk dan masukkan tauhu dan taufu sumbat ke dalam air yang sedang mendidih.2. Biarkan inti yong tau fu terbenam dalam air dan biarkan rebus selama 5 minit.3. Angkat yong tau fu dan letakkan dalam mangkuk.4. Siram sup ikan tenggiri ke atas yong tau fu dan letakkan inti yong tau fu yang telah dimasak di atas sup ikan tenggiri.
Kesimpulan
Yong Tau Fu adalah makanan yang enak dan mudah disediakan di rumah. Anda boleh mencuba resepi ini sendiri dan menikmati hidangan yang sedap dan sihat bersama keluarga dan rakan-rakan. Jangan lupa kongsi resepi ini dengan orang tersayang. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Yong Tau Fu yang Sedap dan Mudah"