Resipi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock
Bahan-bahan:
- 500g ayam potong kecil
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji limau kasturi (diperah airnya)
- 6 ulas bawang merah (dikisar halus)
- 3 ulas bawang putih (dikisar halus)
- 1 inci halia (dikisar halus)
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan belajar cara membuat ayam goreng kunyit yang enak dan sedap. Resipi ini diberi nama ayam goreng kunyit Mat Rock kerana ia diilhamkan oleh seorang chef terkenal bernama Mat Rock yang banyak memasak menggunakan rempah tradisional.
Pertama-tama, campurkan ayam potong kecil dengan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, garam dan air perahan limau kasturi. Gaulkan kesemua bahan tersebut hingga rata dan biarkan ayam marinate selama 30 minit.
Setelah itu, panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam hingga kekuningan. Angkat ayam dan toskan minyak berlebihan.
Seterusnya, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar halus sehingga wangi.
Tambahkan sedikit air dan masak sehingga bahan-bahan tersebut menjadi lembut. Kemudian, masukkan ayam goreng tadi ke dalam kuali dan gaulkan kesemua bahan hingga rata.
Biarkan ayam goreng kunyit mat rock masak selama 5-10 minit untuk memastikan bahan-bahan sudah meresap ke dalam ayam.
Siap! Ayam goreng kunyit Mat Rock siap untuk disajikan. Hidangkan dengan nasi panas dan sambal belacan.
Kesimpulan
Resipi ayam goreng kunyit Mat Rock ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Anda boleh mencuba resipi ini di rumah dan pasti akan menjadi hidangan kegemaran keluarga anda. Selamat mencuba!
Jangan lupa untuk berkongsi resipi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda. Jumpa lagi di resipi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resipi Ayam Goreng Kunyit Mat Rock"