Resipi Gulai Kuning Udang Kelantan
Assalamualaikum Sobat Mai!
Sobat Mai, kali ini kita akan berbincang tentang resipi yang cukup popular di Kelantan iaitu gulai kuning udang. Gulai kuning udang ini merupakan salah satu hidangan yang sangat digemari oleh masyarakat Kelantan. Resipi ini sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis-majlis perkahwinan atau sebarang majlis rasmi.Untuk membuat gulai kuning udang yang sedap, pastikan bahan-bahan yang digunakan adalah segar dan berkualiti. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah udang segar, serai, halia, bawang merah, bawang putih, cili kering, kunyit hidup, kerisik, santan pekat, daun limau purut dan garam.
Pertama-tama, bersihkan udang dan buang kepala, kulit dan kaki udang. Kemudian, tumbuk halus serai, halia, bawang merah, bawang putih dan cili kering. Setelah itu, tumis bahan-bahan tadi dalam minyak yang panas sehingga naik bau.
Tambahkan kunyit hidup yang telah ditumbuk halus ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati dengan bahan-bahan yang telah ditumis tadi. Kemudian, masukkan air dan biarkan ia mendidih selama beberapa minit.
Masukkan udang ke dalam kuali dan kacau perlahan-lahan. Kemudian, masukkan santan pekat dan kerisik. Kacau sehingga sebati dan biarkan ia mendidih selama beberapa minit.
Setelah itu, masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa. Kacau perlahan-lahan agar bahan-bahan sebati dan biarkan ia mendidih selama beberapa minit.
Resipi gulai kuning udang siap disajikan! Hidangkan dengan nasi panas dan sambal belacan untuk menambah cita rasa hidangan. Pastikan anda mencuba resipi ini di rumah.
Sobat Mai, gulai kuning udang ini sangat sesuai untuk dihidangkan pada waktu petang atau malam. Hidangan ini pasti akan menambahkan selera makan anda dan keluarga. Selain itu, bahan-bahan yang digunakan dalam resipi ini mudah didapati di pasaraya atau pasar tradisional.
Jangan lupa untuk mencuba resipi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan sahabat-sahabat anda. Ramai yang akan teruja dengan hidangan ini dan pastinya akan meminta resipi dari anda.
Kesimpulannya
Resipi gulai kuning udang Kelantan sangat mudah untuk dibuat dan sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis perkahwinan atau sebarang majlis rasmi. Pastikan bahan-bahan yang digunakan adalah segar dan berkualiti. Hidangkan dengan nasi panas dan sambal belacan untuk menambah cita rasa hidangan. Jangan lupa untuk mencuba resipi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan sahabat-sahabat anda.
- Selamat mencuba!
- Selamat menikmati!
- Jumpa lagi di resipi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resipi Gulai Kuning Udang Kelantan"