Source: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai!
Selamat datang ke artikel tentang resipi ayam masak merah yang sedap dan mudah untuk dibuat. Ayam masak merah merupakan masakan yang popular di Malaysia. Ianya adalah salah satu hidangan yang sering dihidangkan semasa majlis kenduri atau sebarang majlis yang istimewa. Jadi, jika anda ingin memasak hidangan yang sedap dan disukai ramai, mari kita lihat bagaimana untuk membuat ayam masak merah yang enak.
Bahan-Bahan
Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat ayam masak merah:
1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil2 biji bawang besar, dikisar halus4 ulas bawang putih, dikisar halus1 inci halia, dikisar halus2 sudu besar rempah kari2 sudu besar cili kering, direndam dan dikisar halus1 tin tomat yang dipotong kecil2 sudu besar sos cili2 sudu besar gula1/2 cawan minyak masakGaram secukup rasaCara-Cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat ayam masak merah:
Panaskan minyak dalam kuali.Tambahkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar halus ke dalam minyak yang panas. Goreng hingga garing dan naik bau.Tambahkan rempah kari dan cili kering yang telah dikisar halus ke dalam kuali. Goreng hingga garing dan naik bau.Tambahkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil ke dalam kuali. Kacau rata dan goreng hingga ayam berubah warna dan garing.Tambahkan tomat yang telah dipotong kecil-kecil ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan masakan mendidih selama 5 minit.Tambahkan sos cili dan gula ke dalam kuali. Biarkan masakan mendidih selama 10 minit lagi.Tambahkan garam secukup rasa ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan masakan mendidih selama 5 minit lagi.Setelah masakan siap, angkat dan hidangkan.Kesimpulan
Sekarang anda sudah tahu bagaimana untuk membuat ayam masak merah yang sedap dan mudah. Jangan lupa untuk mencuba resipi ini di rumah dan kongsikan pengalaman anda dengan Sobat Mai. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi yang lain yang menarik!
Post a Comment for "Ayam Masak Merah Resipi"