Koleksi Resepi Asam Pedas
Salam Sobat Mai! Inilah Koleksi Resepi Asam Pedas yang Bikin Lidah Bergoyang!
Asam pedas merupakan masakan khas melayu yang terkenal dengan cita rasa pedas dan asam. Masakan ini biasanya disajikan dengan ikan atau ayam, tetapi ada juga yang menggunakan daging sapi atau udang. Di sini, kami akan membagikan koleksi resepi asam pedas yang membuat lidah bergoyang dan membuat Anda ketagihan!
1. Resepi Asam Pedas Ikan Tenggiri
Bahan-bahan:
- 500g ikan tenggiri
- 2 helai daun kesum
- 2 sudu besar asam jawa
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili padi (dihiris)
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Tumis bawang putih, halia, serai, dan daun kesum hingga wangi.
- Tambahkan air dan asam jawa. Kacau rata.
- Masukkan ikan tenggiri dan biarkan mendidih selama 10 minit.
- Tambahkan bawang besar, cili merah, cili padi dan garam. Masak selama 5 minit.
- Sajikan dengan nasi panas.
2. Resepi Asam Pedas Ayam
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 helai daun kesum
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili padi (dihiris)
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Tumis bawang putih, halia, serai, dan daun kesum hingga wangi.
- Tambahkan air dan ayam. Kacau rata.
- Masukkan bawang besar, cili merah, cili padi dan garam. Masak selama 15 minit.
- Sajikan dengan nasi panas.
3. Resepi Asam Pedas Daging Sapi
Bahan-bahan:
- 500g daging sapi (dipotong kecil)
- 2 helai daun kesum
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili padi (dihiris)
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Tumis bawang putih, halia, serai, dan daun kesum hingga wangi.
- Tambahkan air dan daging sapi. Kacau rata.
- Masukkan bawang besar, cili merah, cili padi dan garam. Masak selama 1 jam atau hingga daging empuk.
- Sajikan dengan nasi panas.
4. Resepi Asam Pedas Udang
Bahan-bahan:
- 500g udang besar (dikupas kulit)
- 2 helai daun kesum
- 2 sudu besar asam jawa
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili padi (dihiris)
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Tumis bawang putih, halia, serai, dan daun kesum hingga wangi.
- Tambahkan air dan asam jawa. Kacau rata.
- Masukkan udang dan biarkan mendidih selama 3 minit.
- Tambahkan bawang besar, cili merah, cili padi dan garam. Masak selama 5 minit.
- Sajikan dengan nasi panas.
5. Resepi Asam Pedas Sotong
Bahan-bahan:
- 500g sotong (dikupas kulit dan dipotong kecil)
- 2 helai daun kesum
- 2 sudu besar asam jawa
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili padi (dihiris)
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Tumis bawang putih, halia, serai, dan daun kesum hingga wangi.
- Tambahkan air dan asam jawa. Kacau rata.
- Masukkan sotong dan biarkan mendidih selama 5 minit.
- Tambahkan bawang besar, cili merah, cili padi dan garam. Masak selama 10 minit.
- Sajikan dengan nasi panas.
6. Resepi Asam Pedas Vegetarian
Bahan-bahan:
- 1 cawan kacang panjang (dipotong kecil)
- 1 cawan terung (dipotong kecil)
- 1 cawan kobis (dipotong kecil)
- 2 helai daun kesum
- 2 sudu besar asam jawa
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili padi (dihiris) <
Post a Comment for "Koleksi Resepi Asam Pedas"