Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Air Asam Kerisik

Resepi Air Asam KerisikSource: bing.com

Air Asam Kerisik - Santapan yang Menyegarkan dan Sedap

Hello Sobat Mai! Apa khabar hari ini? Hari ini, saya ingin berkongsi resepi air asam kerisik yang sedap dan menyegarkan. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Air asam kerisik adalah hidangan tradisional Malaysia yang terkenal di kalangan masyarakat Melayu.

Bahan-bahan yang Diperlukan

Untuk menyediakan air asam kerisik, anda perlu mempunyai bahan-bahan berikut:

  • 500g ikan tenggiri
  • 2 batang serai, dihiris halus
  • 2 ulas bawang merah, dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus
  • 1 inci halia, dihiris halus
  • 5 biji cili kering, direndam dan dikisar halus
  • 3 biji limau kasturi, diperas untuk mendapatkan airnya
  • 2 helai daun kunyit, dihiris halus
  • 2 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 2 cawan air
  • 2 sudu besar kerisik
  • Cara Memasak Air Asam Kerisik

    Letakkan ikan tenggiri dalam periuk dan tambahkan 2 cawan air. Masukkan serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, daun kunyit, dan daun pandan. Masak sehingga ikan empuk dan air menyusut.

    Kemudian, masukkan air limau kasturi ke dalam periuk dan biarkan mendidih selama 5 minit. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian, masukkan kerisik dan kacau rata. Masak selama 2 minit lagi.

    Setelah siap, hidangkan air asam kerisik dengan nasi panas. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi, terung dan daun selom untuk menambahkan rasa dan nutrisi.

    Kesimpulan

    Itulah resepi air asam kerisik yang sedap dan menyegarkan. Hidangan ini sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Anda boleh menikmatinya bersama keluarga atau rakan-rakan. Selamat mencuba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Air Asam Kerisik"