Resepi Air Asam Kerisik
Air Asam Kerisik - Santapan yang Menyegarkan dan Sedap
Hello Sobat Mai! Apa khabar hari ini? Hari ini, saya ingin berkongsi resepi air asam kerisik yang sedap dan menyegarkan. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Air asam kerisik adalah hidangan tradisional Malaysia yang terkenal di kalangan masyarakat Melayu.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Untuk menyediakan air asam kerisik, anda perlu mempunyai bahan-bahan berikut:
Cara Memasak Air Asam Kerisik
Letakkan ikan tenggiri dalam periuk dan tambahkan 2 cawan air. Masukkan serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, daun kunyit, dan daun pandan. Masak sehingga ikan empuk dan air menyusut.
Kemudian, masukkan air limau kasturi ke dalam periuk dan biarkan mendidih selama 5 minit. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian, masukkan kerisik dan kacau rata. Masak selama 2 minit lagi.
Setelah siap, hidangkan air asam kerisik dengan nasi panas. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi, terung dan daun selom untuk menambahkan rasa dan nutrisi.
Kesimpulan
Itulah resepi air asam kerisik yang sedap dan menyegarkan. Hidangan ini sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Anda boleh menikmatinya bersama keluarga atau rakan-rakan. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera!
Post a Comment for "Resepi Air Asam Kerisik"