Resepi Ais Krim Gebu
Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka ais krim gebu yang lembut dan segar pada hari panas? Ais krim merupakan makanan penutup yang populer dan mudah disediakan di rumah. Di sini saya akan berikan resepi ais krim gebu yang mudah dan cepat untuk disediakan.
Bahan-Bahan
Cara-Cara
Pertama, campurkan susu segar dan gula pasir dalam periuk dan panaskan di atas dapur dengan api sederhana. Kacau perlahan-lahan sehingga gula larut dan jangan sampai terlalu panas.
Kocokkan telur dengan garam sehingga kembang dan lembut. Setelah itu, tuangkan susu perlahan-lahan ke dalam telur sambil dikacau rata. Pastikan susu tidak terlalu panas agar telur tidak tercurah.
Setelah itu, tuangkan semua campuran kembali ke dalam periuk dan panaskan dengan api sederhana sambil dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih. Setelah mendidih, segera matikan api dan biarkan sejuk.
Setelah sejuk, tambahkan esen vanila dan kacau rata. Kemudian, tuangkan campuran ke dalam bekas ais krim dan simpan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
Setelah 2-3 jam, keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan mixer kecil selama 5-10 minit sampai ais krim menjadi lembut dan gebu. Kemudian, tuangkan ke dalam bekas ais krim dan simpan di dalam peti sejuk selama 6-8 jam.
Tips-Tips
Kesimpulan
Ais krim gebu yang lembut dan segar ini adalah makanan penutup yang sempurna untuk hari panas. Dengan resepi yang mudah dan cepat ini, anda boleh menyediakan ais krim gebu di rumah dengan mudah. Jadi, tunggu apa lagi? Segera cuba resepi ini dan nikmati ais krim gebu yang lembut dan segar!
Sekian, jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ais Krim Gebu"