Resepi Apam Gula Hangus Yang Sedap Dan Mudah
Assalamualaikum Sobat Mai, apa khabar? Hari ini saya ingin berkongsi resepi apam gula hangus yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah. Apam gula hangus merupakan salah satu jenis kuih tradisional yang sangat popular di Malaysia. Rasa manis yang terhasil dari gula hangus di atas kuih yang gebu membuatkan sesiapa sahaja suka dengan kuih ini. Mari kita lihat resepi lengkapnya di bawah.
Bahan-bahan yang diperlukan:
Langkah-langkah:
Langkah 1
Pertama, campurkan semua bahan kering seperti tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, gula pasir, soda bikarbonat, dan garam dalam mangkuk besar. Gaul ratakan kesemua bahan.
Langkah 2
Kemudian, masukkan air suam ke dalam mangkuk adunan tadi. Kacau sebati sehingga adunan menjadi licin dan tidak berketul.
Langkah 3
Setelah selesai, biarkan adunan itu rehat selama 10-15 minit. Dalam masa ini, anda boleh menyediakan periuk kecil untuk memasak gula merah. Rebus gula merah dengan sedikit air hingga gula merah cair.
Langkah 4
Panaskan kuali dengan api sederhana dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya. Tuangkan adunan ke dalam kuali sehingga setengah penuh. Sebaik sahaja permukaan adunan bermula berbuih, tutup kuali dengan penutup.
Langkah 5
Biarkan apam itu menjadi kembang dan masak. Kemudian, angkat kuali dan tekan bahagian atas apam dengan senduk. Setelah itu, balikkan apam dan tekan bahagian bawah dengan senduk supaya apam menjadi rata dan masak dengan sempurna. Ulangi langkah ini sehingga keseluruhan adunan habis.
Langkah 6
Setelah itu, bancuhkan tepung jagung dengan air dalam mangkuk kecil. Masukkan bancuhan ini ke dalam periuk gula merah yang sedang direbus. Gaul ratakan dan tutup periuk. Biarkan gula merah menjadi pekat dan sedikit melekit.
Langkah 7
Balikkan apam dan sapukan gula merah yang sudah siap di atas apam. Hidangkan selain itu.
Post a Comment for "Resepi Apam Gula Hangus Yang Sedap Dan Mudah"