Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Apam Gula Hangus Yang Sedap Dan Mudah

Resepi Apam Gula Hangus Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai, apa khabar? Hari ini saya ingin berkongsi resepi apam gula hangus yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah. Apam gula hangus merupakan salah satu jenis kuih tradisional yang sangat popular di Malaysia. Rasa manis yang terhasil dari gula hangus di atas kuih yang gebu membuatkan sesiapa sahaja suka dengan kuih ini. Mari kita lihat resepi lengkapnya di bawah.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 cawan air suam
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar air
  • Minyak masak secukupnya
  • Gula merah secukupnya
  • Langkah-langkah:

    Langkah 1

    Pertama, campurkan semua bahan kering seperti tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, gula pasir, soda bikarbonat, dan garam dalam mangkuk besar. Gaul ratakan kesemua bahan.

    Langkah 2

    Kemudian, masukkan air suam ke dalam mangkuk adunan tadi. Kacau sebati sehingga adunan menjadi licin dan tidak berketul.

    Langkah 3

    Setelah selesai, biarkan adunan itu rehat selama 10-15 minit. Dalam masa ini, anda boleh menyediakan periuk kecil untuk memasak gula merah. Rebus gula merah dengan sedikit air hingga gula merah cair.

    Langkah 4

    Panaskan kuali dengan api sederhana dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya. Tuangkan adunan ke dalam kuali sehingga setengah penuh. Sebaik sahaja permukaan adunan bermula berbuih, tutup kuali dengan penutup.

    Langkah 5

    Biarkan apam itu menjadi kembang dan masak. Kemudian, angkat kuali dan tekan bahagian atas apam dengan senduk. Setelah itu, balikkan apam dan tekan bahagian bawah dengan senduk supaya apam menjadi rata dan masak dengan sempurna. Ulangi langkah ini sehingga keseluruhan adunan habis.

    Langkah 6

    Setelah itu, bancuhkan tepung jagung dengan air dalam mangkuk kecil. Masukkan bancuhan ini ke dalam periuk gula merah yang sedang direbus. Gaul ratakan dan tutup periuk. Biarkan gula merah menjadi pekat dan sedikit melekit.

    Langkah 7

    Balikkan apam dan sapukan gula merah yang sudah siap di atas apam. Hidangkan selain itu.

    Senangnya membuat resepi apam gula hangus ini kan Sobat Mai? Cuba buat di rumah dan rasai nikmatnya kuih tradisional ini bersama keluarga. Selamat mencuba!

    Jangan lupa untuk terus mengikuti artikel-artikel menarik di laman web kami ya. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Apam Gula Hangus Yang Sedap Dan Mudah"