Resepi Apam Puri - Santapan Manis yang Sedap
Salam, Sobat Mai! Apam Puri, Siapa Tak Kenal?
Apam Puri merupakan sejenis makanan manis yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Rasa manis dan lembutnya pasti membuat anda terus kecut perut untuk mencuba. Resepi ini sangat mudah dan ringkas untuk diikuti. Apa kata kita cuba buat bersama-sama?
Bahan-bahan yang Diperlukan
Cara-cara Membuat Apam Puri
1. Ambil satu bekas dan campurkan tepung gandum, tepung ubi kayu, gula pasir, dan baking powder.
2. Tambahkan air daun pandan, santan pekat dan telur. Gaulkan semua bahan hingga sebati.
3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak. Ambil satu senduk kecil adunan dan tuangkan ke dalam kuali. Biarkan ia terus membiak.
4. Apabila bahagian atas apam sudah kelihatan kering, balikkan apam untuk membiarkan bahagian yang belum masak menjadi masak.
5. Setelah kedua-dua bahagian apam sudah masak, angkat dan toskan minyak dengan tisu dapur.
6. Ulangi proses ini sehingga semua adunan habis digunakan.
Siap! Apam Puri Sedia Untuk Dimakan
Apam Puri yang lembut dan manis ini boleh dimakan sebagai pencuci mulut atau dihidangkan sebagai snek petang. Anda boleh mencuba merendam apam dalam kuah gula melaka atau serawa pisang. Rasanya pasti akan lebih sedap.
Kesimpulannya
Resepi Apam Puri ini sangat mudah untuk diikuti. Ia sesuai untuk dihidangkan di majlis-majlis kecil atau sebagai snek petang. Cuba buat bersama-sama keluarga dan rakan-rakan anda. Pastinya, anda akan jatuh cinta dengan kelembutan dan kelezatan Apam Puri ini.
Jumpa lagi di resepi yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Apam Puri - Santapan Manis yang Sedap"