Resepi Asam Pedas Halba yang Sedap dan Mudah
Hello Sobat Mai, Selamat Datang di Artikel Kami!
Siapa yang tidak suka makanan pedas? Bagi pecinta makanan pedas, resepi asam pedas halba harus dicoba! Asam pedas halba merupakan hidangan khas Melayu yang mempunyai rasa pedas, masam, dan sedikit manis. Resepi ini sangat mudah untuk dibuat dan bahan-bahannya mudah didapati. Jadi, mari kita lihat bagaimana cara membuat asam pedas halba yang sedap dan mudah.
Bahan-bahan
Cara Membuat
1. Cuci ikan tenggiri dan potong kecil-kecil.
2. Hiris bawang besar, bawang putih, cili merah, dan cili padi.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi sehingga wangi.
4. Masukkan serbuk kunyit, jintan, halba, dan daun kesum. Kacau sebati.
5. Tuangkan air dan biarkan mendidih.
6. Masukkan ikan tenggiri dan biarkan ia masak selama 10 minit.
7. Tambah garam, gula, dan air asam jawa ke dalam kuali. Kacau sebati.
8. Squeeze limau kasturi ke dalam asam pedas halba.
9. Biarkan ia mendidih selama 5 minit lagi.
10. Asam pedas halba siap untuk dihidangkan.
Kesimpulan
Resepi asam pedas halba sangat mudah untuk dibuat dan bahan-bahannya mudah didapati di pasaraya. Hidangan ini sesuai untuk dimakan dengan nasi panas. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang sedap dan pedas dengan keluarga dan sahabat-sahabat anda.
Post a Comment for "Resepi Asam Pedas Halba yang Sedap dan Mudah"