Source: bing.comSalam sejahtera kepada Sobat Mai yang sedang mencari resepi baru untuk dicuba. Kali ini, kami ingin berkongsi resepi ayam asam pedas yang sedap dan mudah untuk disediakan. Ayam asam pedas merupakan hidangan yang popular di Malaysia dan sering dihidangkan untuk jamuan makan malam atau kenduri. Jadi, mari kita lihat bahan-bahan dan cara-cara untuk menyediakan hidangan yang sedap ini.
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam, potong kecil-kecil- 5 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris nipis- 3 ulas bawang merah, dihiris nipis- 3 ulas bawang putih, dihiris nipis- 1 inci halia, dihiris nipis- 1 batang serai, dihiris nipis- 1 helai daun limau purut- 1 cawan air- 2 sudu besar gula- 2 sudu besar cuka- 2 sudu besar sos ikan- Garam secukup rasa- 3 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan daun limau purut sehingga harum.2. Masukkan ayam dan goreng sehingga berubah warna.3. Tambahkan cili merah dan kacau rata dengan ayam.4. Masukkan air, gula, cuka dan sos ikan ke dalam kuali dan kacau rata.5. Biarkan masakan mendidih dan kurangkan api.6. Biarkan masakan merapuh selama 20 minit atau sehingga ayam masak.7. Tambahkan garam secukup rasa dan kacau rata.8. Hidangkan ayam asam pedas panas dengan nasi putih.
Tips:
- Untuk hidangan yang lebih pedas, tambahkan lebih banyak cili merah.- Jika anda tidak suka bau serai, anda boleh menggantikannya dengan serai dalam tin.- Anda boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi atau terong ke dalam hidangan ayam asam pedas.
Kesimpulan:
Resepi ayam asam pedas ini mudah untuk disediakan dan sesuai untuk dihidangkan untuk makan malam atau kenduri. Hidangan ini sangat sedap dan pasti menjadi kegemaran anda dan keluarga. Jangan lupa cuba resepi ini dan sila kongsikan dengan rakan-rakan anda.Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ayam Asam Pedas yang Sedap dan Mudah"