Source: bing.comApa itu Ayam Che Nom?
Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi ayam che nom. Ayam che nom adalah salah satu hidangan khas dari negeri Johor. Ayam che nom ini terkenal dengan rasa manis, pedas dan sedikit masam yang begitu nikmat. Rasa pedasnya berasal dari rempah yang digunakan dan dicampur dengan gula merah yang memberikan rasa manis dan sedikit masam pada ayam.
Bahan-bahan
Untuk membuat ayam che nom, kita memerlukan beberapa bahan berikut:
1 ekor ayam 1/2 cawan air asam jawa 1/2 cawan gula merah 3 ulas bawang putih 5 biji cili kering 1 inci halia 1 batang serai 1 sudu besar sos tiram 1 sudu besar sos cili Garam secukup rasa Minyak masak secukupnyaCara-cara
Untuk membuat ayam che nom, ikuti langkah-langkah berikut: 1. Potong ayam kepada saiz yang diinginkan.2. Blend bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga lumat.3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah diblend tadi.4. Masukkan ayam dan kacau rata.5. Masukkan air asam jawa, gula merah dan sos tiram.6. Kacau rata dan biarkan ayam masak sehingga empuk.7. Akhir sekali, masukkan sos cili dan garam secukup rasa.8. Kacau rata dan tutup api.9. Hidangkan dengan nasi panas.
Cara Penyajian
Ayam che nom ini boleh dihidangkan dengan nasi panas atau sebagai hidangan sampingan. Cara penyajiannya juga boleh disesuaikan dengan selera masing-masing.
Kesimpulan
Ayam che nom adalah salah satu hidangan yang enak dan nikmat dari negeri Johor. Dengan perpaduan rasa manis, pedas dan sedikit masam, membuat hidangan ini menjadi sangat disukai oleh banyak orang. Anda juga boleh mencuba resepi ini di rumah, ikuti langkah-langkah yang telah disediakan dan nikmati hidangan yang sedap ini bersama keluarga dan rakan-rakan.Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ayam Che Nom"