Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Kari Yang Sedap dan Mudah

Resepi Ayam Kari Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Ayam kari merupakan salah satu hidangan yang paling popular di Malaysia. Hidangan ini sangat sesuai untuk dihidangkan di majlis-majlis keramaian atau di rumah bersama keluarga tercinta. Dalam artikel ini, saya akan berkongsi dengan anda resepi ayam kari yang sedap dan mudah untuk disediakan.

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 biji bawang besar, dicincang halus
  • 3 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1 inci halia, dicincang halus
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 batang serai, diketuk
  • 5 helai daun limau purut
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Cara-cara penyediaan:

1. Panaskan minyak masak dalam kuali.

2. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia hingga naik bau.

3. Masukkan serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, dan serbuk cili. Kacau rata sehingga rempah keluar minyak.

4. Masukkan ayam dan kacau rata dengan rempah.

5. Masukkan santan, serai, dan daun limau purut. Biarkan mendidih.

6. Perlahan-lahan kacau ayam supaya santan tidak pecah.

7. Biarkan kari mendidih hingga ayam masak dan kuah pekat.

8. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati.

9. Angkat kari dan hidangkan dengan nasi panas.

Kesimpulan:

Itulah resepi ayam kari yang sedap dan mudah untuk disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah bersama keluarga tercinta atau dihidangkan di majlis-majlis keramaian. Selamat mencuba!

Selamat Mencuba Sobat Mai! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ayam Kari Yang Sedap dan Mudah"