Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Kali ini, kita akan membahas resepi ayam Korea Adabi yang sedap dan mudah untuk diikuti. Ayam Korea Adabi adalah salah satu hidangan populer di Korea Selatan. Resepi ini menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati dan tidak memerlukan peralatan memasak khas Korea. Jadi, mari kita mulai membuat hidangan ini!
Bahan-bahan yang Diperlukan
- 500g ayam, potong dadu- 1 biji bawang besar, cincang halus- 4 ulas bawang putih, cincang halus- 2 inci halia, cincang halus- 2 sudu besar gochujang (pes tomyam Adabi)- 2 sudu besar sos tiram- 1 sudu besar gula- 1 sudu teh serbuk lada hitam- 1/2 cawan air- 2 sudu besar minyak masak
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali.2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.3. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam berubah warna.4. Tambahkan gochujang, sos tiram, gula, serbuk lada hitam dan air.5. Gaulkan kesemua bahan sehingga ayam terbalut dengan sos.6. Tutup kuali dan masak selama 15-20 minit atau sehingga ayam empuk dan masak.7. Angkat ayam dari kuali dan hidangkan dengan nasi panas.
Tips Memasak
- Pastikan ayam dikupas kulit dan dipotong dadu sebelum dimasak.- Gunakan gochujang yang pekat untuk rasa yang lebih sedap.- Jika tidak suka pedas, kurangkan kuantiti gochujang atau gula.- Jangan terlalu banyak air kerana ia akan melarutkan rasa ayam.
Kesimpulan
Resepi ayam Korea Adabi adalah hidangan yang sedap dan mudah untuk disediakan. Anda boleh menikmatinya dengan nasi panas dan sayur-sayuran. Jangan lupa untuk mencuba dan berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda.Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ayam Korea Adabi yang Sedap dan Mudah"