Resepi Ayam Masak Gajus
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam
- 100g kacang gajus
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar gula merah
- 1/2 cawan air
- Garam dan serbuk perasa secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Hello Sobat Mai! Kali ini saya akan berkongsi resepi ayam masak gajus yang lazat dan mudah untuk disediakan. Resepi ini sangat sesuai untuk mereka yang mencari hidangan yang ringkas tetapi memuaskan. Jadi, mari kita mulakan!
Cara-cara
1. Potong ayam kepada saiz yang sesuai dan rendamkan dengan garam dan serbuk perasa. Sisihkan selama 10 minit.
2. Gorengkan kacang gajus dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyak.
3. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia hingga lumat.
4. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
5. Masukkan ayam yang telah dipotong tadi dan kacau rata dengan bahan tumis tadi.
6. Masukkan kicap cair, sos tiram dan gula merah. Kacau rata dan biarkan ia masak sehingga ayam empuk.
7. Tambahkan air dan masak sehingga kuah agak pekat.
8. Kemudian, masukkan kacang gajus yang telah digorengkan tadi dan kacau rata selama 1-2 minit.
9. Ketepikan dan hidangkan panas dengan nasi putih.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi ayam masak gajus yang boleh anda cuba di rumah. Ianya sangat sesuai untuk hidangan sehari-hari atau apabila anda ada tetamu yang datang. Selain itu, resepi ini juga sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Jangan lupa untuk mencuba dan berkongsi resepi ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Gajus"