Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Masak Lemon

Resepi Ayam Masak LemonSource: bing.com

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 1/2 biji lemon (diperas)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak masak

Hello Sobat Mai, kali ini saya akan membagikan resepi ayam masak lemon yang pastinya akan menjadi hidangan favorit keluarga Anda. Ayam masak lemon ini memiliki rasa yang segar dan enak, cocok untuk disantap bersama nasi putih hangat di waktu makan siang atau malam.

Cara Memasak:

  1. Potong ayam menjadi berukuran kecil-kecil dan berikan sedikit garam pada ayam. Biarkan selama 10-15 minit.
  2. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
  3. Tambahkan ayam dan goreng hingga kekuningan.
  4. Masukkan sos tiram, kicap cair, serbuk kunyit dan lada hitam. Gaul rata.
  5. Tuang air secukupnya dan biarkan ayam masak hingga empuk dan air menyusut.
  6. Setelah air menyusut, masukkan perahan lemon dan gaul rata.
  7. Tambahkan garam secukup rasa. Biarkan sebentar hingga ayam benar-benar empuk.
  8. Sajikan ayam masak lemon dengan nasi putih hangat.

Penutup:

Itulah resepi ayam masak lemon yang bisa Sobat Mai coba di rumah. Dijamin, keluarga akan menyukainya! Selamat mencoba dan semoga berhasil.

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Lemon"