Resepi Ayam Masak Wangi
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 batang serai
- 1 sudu besar rempah kari
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 biji buah pelaga
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula merah secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi ayam masak wangi yang pasti akan memukau selera anda. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan, jadi mari kita mula!
Cara-cara:
- Potong ayam kepada saiz yang diinginkan dan bersihkan dengan baik.
- Tumbuk bawang putih, halia dan serai hingga lumat.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
- Tambah rempah kari, jintan manis, ketumbar dan buah pelaga. Kacau rata selama beberapa minit.
- Tambahkan ayam dan kacau rata sehingga ayam menjadi agak keperangan.
- Tambahkan santan pekat dan air dan kacau rata.
- Tutup kuali dan biarkan ayam masak sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.
- Tambahkan garam dan gula merah secukup rasa.
- Sedia untuk dihidangkan.
Resepi ayam masak wangi ini sangat sesuai untuk dihidangkan dengan nasi panas dan sambal tumis. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kacang panjang atau kobis untuk menambahkan nutrisi dalam hidangan anda.
Jangan risau jika anda tidak mempunyai rempah kari yang siap, anda boleh membuat rempah kari sendiri dengan mencampurkan serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk kayu manis, serbuk buah pelaga dan serbuk bunga lawang.
Anda juga boleh menambahkan bahan lain seperti kentang atau cendawan untuk menambahkan variasi dalam hidangan anda. Resepi ayam masak wangi ini sangat fleksibel dan anda boleh menyesuaikannya mengikut selera anda sendiri.
Sekarang anda sudah tahu bagaimana untuk menyediakan resepi ayam masak wangi yang sedap dan wangi. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan jangan lupa untuk berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Jumpa lagi di resepi-resepi yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Wangi"