Resepi Biskut Makmur yang Sedap dan Mudah
Hello Sobat Mai!
Sobat Mai, siapa yang tidak suka makanan ringan? Biskut makmur adalah salah satu jenis biskut yang sangat popular di Malaysia. Biskut ini sering dihidangkan semasa majlis perkahwinan atau sambutan hari raya. Kebanyakan orang suka biskut ini kerana rasa kacang yang rangup dan manis yang meleleh di lidah. Jangan risau, resepi ini sangat mudah dan anda boleh membuatnya di rumah sendiri.Untuk membuat biskut makmur yang sedap, anda hanya memerlukan beberapa bahan seperti tepung gandum, gula halus, kacang tanah yang dicincang halus dan sedikit mentega.
Pertama-tama, tumiskan kacang tanah hingga kekuningan dan kemudian cincang halus. Kemudian, campurkan tepung gandum, gula halus, kacang tanah yang dicincang halus dan mentega.
Gaulkan semua bahan hingga menjadi doh yang lembut tapi tidak terlalu lembik. Anda boleh menambahkan sedikit air jika perlu.
Setelah itu, ambil doh dan bulatkan menjadi bentuk yang kecil dan letakkan di atas loyang yang dilapik dengan kertas minyak.
Bakar biskut di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 160 darjah Celsius selama kira-kira 15 hingga 20 minit atau sehingga biskut berwarna keperangan.
Setelah siap, keluarkan biskut dari oven dan biarkan ia sejuk sebelum disimpan dalam bekas kaca.
Biskut makmur ini sangat sedap dan mudah untuk dibuat. Anda boleh menyimpannya untuk dinikmati bersama-sama dengan keluarga dan rakan-rakan semasa hari raya atau untuk minum petang.
Selain itu, biskut makmur juga sesuai untuk dijadikan hadiah untuk rakan-rakan dan tetamu semasa majlis perkahwinan atau pertunangan.
Jangan lupa, apabila membuat biskut makmur ini, pastikan anda memilih bahan-bahan yang berkualiti dan segar supaya hasilnya akan lebih sedap.
Sekarang, anda sudah tahu bagaimana untuk membuat biskut makmur yang sedap dan mudah. Cuba buat sendiri di rumah dan rasakan kepuasan apabila menjamu selera dengan biskut buatan sendiri.
Post a Comment for "Resepi Biskut Makmur yang Sedap dan Mudah"