Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Biskut Sampan Yang Sedap Dan Mudah

Resepi Biskut Sampan Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai,

Selamat datang ke artikel kami yang akan membongkar rahsia resepi biskut sampan yang sedap dan mudah. Biskut sampan merupakan biskut yang enak dan lembut, dan sangat cocok untuk dijadikan camilan ketika bersantai di rumah.

Biskut sampan mempunyai bentuk yang unik, yaitu seperti perahu sampan, yang membuatnya sangat menarik dan cocok untuk dimakan bersama keluarga atau teman-teman. Tanpa berlama-lama lagi, mari kita mulai dengan bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat biskut sampan.

Bahan-bahan

  • 200 gram tepung gandum
  • 100 gram tepung jagung
  • 150 gram gula kastor
  • 150 gram mentega
  • 1 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh baking powder
  • Pewarna makanan (opsional)

Cara Membuat

1. Kocok mentega dan gula kastor hingga lembut dan kental.

2. Masukkan telur ayam dan esen vanilla, kocok lagi hingga tercampur rata.

3. Ayak tepung gandum, tepung jagung, dan baking powder, lalu masukkan ke dalam adunan mentega dan telur. Aduk hingga tercampur rata.

4. Tambahkan pewarna makanan jika ingin memberikan warna pada adunan biskut sampan.

5. Ambil sejumput adunan dan bentuk seperti perahu sampan. Letakkan pada loyang yang sudah diolesi mentega dan tepung.

6. Panggang dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160 derajat Celcius selama 15-20 menit atau hingga biskut matang dan kekuningan.

7. Keluarkan biskut dari oven dan biarkan dingin sebelum disajikan.

Kesimpulan

Itulah resepi biskut sampan yang sedap dan mudah untuk kamu coba di rumah. Jangan lupa untuk membagikan resepi ini dengan teman-teman dan keluarga agar mereka juga dapat menikmati biskut sampan yang lezat ini. Selamat mencoba dan sampai jumpa di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Biskut Sampan Yang Sedap Dan Mudah"