Resepi Cantonis Yee Mee
Mari belajar resepi cantonis yee mee yang sedap dan mudah untuk dibuat.
Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan belajar resepi cantonis yee mee yang pasti akan membuat selera makanmu meningkat. Yee mee adalah mi kuning tebal yang biasanya digunakan dalam masakan canton. Mi ini sangat enak apabila dimasak dengan sos yang kaya rasa. Yuk, kita mulai!
Bahan-bahan:
- 300g yee mee
- 200g daging ayam
- 1 biji bawang besar, dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- 1 biji cili merah, dipotong serong
- 1 biji cili hijau, dipotong serong
- 1 biji timun, dipotong dadu
- 1/2 cawan air
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Rendam yee mee dalam air suam selama 5 minit atau sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili hijau sehingga wangi.
3. Tambahkan ayam dan kacau rata sehingga ayam masak.
4. Masukkan sos tiram, sos cili, garam dan lada hitam. Kacau rata.
5. Tambahkan yee mee dan timun. Kacau rata sehingga semua bahan tercampur.
6. Tuangkan air dan tutup kuali. Biarkan yee mee dan sayur-sayuran masak selama 5 minit.
7. Periksa rasa dan tambahkan garam atau lada hitam jika perlu.
Sajikan dan Nikmati!
Resepi cantonis yee mee siap untuk disajikan. Hidangkan panas-panas dan nikmati dengan keluarga atau teman-teman. Sos yang kaya rasa dan mi yang lembut pasti akan memuaskan selera anda.
Kesimpulan
Resepi cantonis yee mee adalah salah satu hidangan yang paling terkenal di kalangan orang-orang yang gemar makan mi. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara-cara yang mudah, anda pasti boleh memasak hidangan yang sedap ini di rumah. Selamat mencuba!
Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik dan jangan lepaskan peluang untuk menghasilkan hidangan yang sedap dan menyelerakan! Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Cantonis Yee Mee"