Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Berlauk merupakan salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Hidangan ini biasanya disajikan bersama nasi putih, kuah kari dan acar. Ada banyak jenis lauk yang boleh disediakan seperti ayam, daging, ikan dan sebagainya. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan beberapa resepi cara berlauk yang mudah dan sedap.
Resepi Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan:
1 ekor ayam 2 sudu besar serbuk rempah ayam 1 sudu besar serbuk kunyit 1 sudu besar serbuk ketumbar 1 sudu besar serbuk cili 1 biji limau nipis Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng Cara-cara:
Potong ayam kepada saiz yang dikehendaki dan cuci bersih. Letakkan ayam dalam mangkuk dan tambah serbuk rempah ayam, kunyit, ketumbar, cili dan garam. Gaul rata sehingga ayam diselaputi rempah. Perap ayam selama 1 jam dalam peti sejuk. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam hingga keemasan. Angkat ayam dan toskan minyak. Sedia untuk dihidangkan. Resepi Daging Masak Merah
Bahan-bahan:
500g daging lembu 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 2 sudu besar serbuk kari 1 sudu besar serbuk cili 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu besar serbuk ketumbar 2 batang kayu manis 2 kuntum bunga lawang 2 helai daun pandan 1 cawan air 2 sudu besar minyak masak Garam secukup rasa Cara-cara:
Potong daging lembu kepada saiz yang dikehendaki. Tumbuk bawang besar dan bawang putih hingga hancur. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang hingga naik bau. Masukkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar. Gaul rata dan masak hingga rempah naik bau. Masukkan daging lembu dan gaul rata sehingga diselaputi rempah. Tambahkan kayu manis, bunga lawang, daun pandan dan air. Biarkan masak sehingga daging empuk. Tambahkan garam secukup rasa. Sedia untuk dihidangkan. Resepi Ikan Goreng Berlada
Bahan-bahan:
500g ikan (jenis apa saja) 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 1 inci halia 2 tangkai cili padi 1 sudu besar serbuk kunyit 1 sudu besar serbuk cili Minyak untuk menggoreng Garam secukup rasa Cara-cara:
Cuci ikan dan toskan air. Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi hingga hancur. Gaulkan serbuk kunyit, serbuk cili dan garam ke atas ikan. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan hingga keemasan. Angkat ikan dan toskan minyak. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan ikan dan gaul rata dengan bahan tumbuk. Sedia untuk dihidangkan. Kesimpulan
Itulah beberapa resepi cara berlauk yang mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Anda boleh mencuba resepi tersebut untuk menambahkan variasi hidangan di rumah. Selamat mencuba dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Cara Berlauk"