Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Cucur Jagung Manis

Resepi Cucur Jagung ManisSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan jagung manis yang telah dipotong
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam
  • Minyak untuk menggoreng

Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi cucur jagung manis yang pasti akan memuaskan selera anda. Cucur jagung manis ni sangat sesuai untuk dijadikan sebagai snek petang atau untuk hidangan buka puasa.

Cara-cara:

  1. Campurkan tepung gandum, gula pasir, baking powder dan garam dalam satu bekas.
  2. Pukul telur dalam bekas lain dan masukkan air suam. Gaulkan rata.
  3. Campurkan adunan tepung dengan adunan telur. Kacau rata sehingga sebati.
  4. Masukkan jagung manis ke dalam adunan dan kacau rata.
  5. Panaskan minyak dalam kuali.
  6. Gunakan sudu untuk ambil adunan cucur dan masukkan ke dalam minyak panas.
  7. Gorengkan cucur sehingga menjadi kuning keemasan dan masak sepenuhnya.
  8. Angkat dan toskan minyak pada tisu dapur.
  9. Sedia untuk dihidangkan.

Cucur jagung manis siap untuk dihidangkan dengan sos cili atau ketchup. Anda juga boleh menghidangkan cucur jagung manis bersama-sama dengan teh tarik atau kopi.

Kesimpulan

Jika anda mencari hidangan yang mudah dan sedap untuk dihidangkan pada waktu petang atau untuk berbuka puasa, cuba resepi cucur jagung manis ini. Hidangan ini pasti akan memuaskan selera anda dan keluarga anda. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk mengekalkan hidup sihat dengan memakan makanan yang seimbang dan berkualiti. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Cucur Jagung Manis"