Source: bing.comSalam Sobat Mai, hari ini saya ingin berkongsi resepi cucur kentang yang senang dan sedap untuk anda cuba di rumah. Cucur kentang adalah hidangan yang popular di Malaysia dan boleh dimakan sebagai sarapan, makan tengahari atau minum petang. Jadi, jom kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan!
Bahan-bahan untuk Cucur Kentang
- 500g kentang, dikupas dan dipotong dadu kecil- 1 biji bawang besar, dicincang halus- 2 ulas bawang putih, dicincang halus- 1/2 cawan tepung beras- 1/4 cawan tepung kacang hijau- 1/4 cawan tepung jagung- 1 sudu teh serbuk kunyit- 1 sudu teh garam- 1/2 cawan air suam- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara untuk Membuat Cucur Kentang
1. Pertama sekali, rebuskan kentang yang telah dipotong dadu kecil dalam air mendidih selama 5 minit atau sehingga empuk. Kemudian, toskan kentang dan biarkan sejuk.2. Dalam mangkuk yang lain, campurkan tepung beras, tepung kacang hijau, tepung jagung, serbuk kunyit dan garam.3. Kemudian, masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dicincang halus ke dalam campuran tepung tadi.4. Tambahkan air suam sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung sambil dikacau sehingga menjadi adunan yang lembut.5. Masukkan kentang yang telah dibersihkan ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata.6. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan cucur kentang dalam minyak yang panas sehingga kekuningan dan garing.7. Angkat cucur kentang dari minyak dan toskan minyak yang berlebihan.
Penyajian Cucur Kentang
Cucur kentang yang baru digoreng amat sedap dimakan dengan sos cili atau sos kicap. Anda juga boleh menambahkan bawang goreng dan daun sup untuk menambahkan lagi rasa pada cucur kentang.
Kesimpulan
Itulah resepi cucur kentang yang mudah dan sedap untuk anda cuba di rumah. Hidangan ini sangat sesuai untuk dimakan sepanjang hari dan pasti akan disukai oleh seluruh ahli keluarga. Jangan lupa untuk cuba resepi ini dan nikmati hidangan yang lazat bersama-sama!Jumpa lagi di resepi yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Cucur Kentang yang Lazat dan Mudah"