Resepi Garlic Bread Yang Mudah dan Sedap
Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Roti French (satu atau dua biji)
2. Minyak zaitun (satu atau dua sudu besar)
3. Bawang putih (tiga atau empat ulas, diketuk halus)
4. Mentega (dua atau tiga sudu besar, lembutkan pada suhu bilik)
5. Keju parut (sebanyak yang anda suka)
6. Peterseli (sedikit, hiris halus)
Cara-cara memasak garlic bread:
Salam Sobat Mai! Apa khabar? Hari ini, saya ingin berkongsi dengan anda resepi garlic bread yang mudah dan sedap. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk mencuba resepi ini:
1. Panaskan oven kepada suhu 350 darjah Fahrenheit.
2. Potong roti French menjadi kepingan-kepingan yang nipis. Jangan potong terlalu nipis atau tebal.
3. Letakkan kepingan roti di atas dulang yang boleh dimasukkan ke dalam oven.
4. Sapukan minyak zaitun pada setiap kepingan roti menggunakan kuas.
5. Taburkan bawang putih yang sudah diketuk halus di atas kepingan roti.
6. Letakkan mentega yang sudah dilembutkan pada suhu bilik di atas kepingan roti.
7. Taburkan keju parut pada setiap kepingan roti.
8. Bakar kepingan roti di dalam oven selama 10-15 minit atau sehingga keju meleleh dan roti menjadi rangup.
9. Keluarkan roti dari oven dan taburkan peterseli yang sudah dihiris halus di atasnya.
10. Garlic bread siap untuk disajikan! Nikmati garlic bread yang sedap ini dengan hidangan kegemaran anda.
Catatan:
Anda boleh menambah atau mengurangkan kuantiti bahan-bahan mengikut citarasa anda. Jika anda suka garlic bread yang lebih pedas, anda boleh menambahkan lada hitam atau serbuk cili ke dalam campuran bawang putih dan mentega.
Kesimpulan:
Garlic bread adalah hidangan pembuka yang popular di restoran-restoran dan juga di rumah-rumah. Resepi ini sangat mudah untuk disediakan dan hanya memerlukan beberapa bahan asas sahaja. Anda boleh mencuba resepi ini untuk menambahkan variasi kepada hidangan kegemaran anda. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda!
- Selamat mencuba!
- Selamat makan!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Garlic Bread Yang Mudah dan Sedap"