Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ikan Bakar Che Nom

Resepi Ikan Bakar Che NomSource: bing.com

Ikan Bakar Che Nom: Sebuah Makanan Tradisional Yang Lazat

Hello Sobat Mai! Apa khabar? Pernahkah Sobat Mai mencuba ikan bakar Che Nom? Ikan bakar Che Nom adalah hidangan tradisional yang popular di Malaysia. Ia terkenal kerana rasanya yang lazat dan mudah disediakan. Ikan bakar Che Nom biasanya dimakan dengan nasi dan sambal belacan. Jadi, jika Sobat Mai ingin mencuba sesuatu yang baru, mari kita cuba resepi ikan bakar Che Nom!

Bahan-bahan yang Diperlukan

  • 1 ekor ikan, bersihkan dan belah dua
  • 1 biji limau nipis
  • 2 sudu besar serbuk kunyit
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2 batang serai, hiris halus
  • 6 helai daun limau purut, renyahkan
  • 3 ulas bawang putih, tumbuk halus
  • 3 ulas bawang merah, tumbuk halus
  • 1 inci halia, tumbuk halus

Cara Memasak Ikan Bakar Che Nom

Pertama-tama, rendam ikan dengan air limau nipis selama 15 minit. Kemudian, bilas ikan dengan air bersih dan lap kering. Campurkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, garam, minyak masak, serai, daun limau purut, bawang putih, bawang merah, dan halia. Gaul rata dan sapukan campuran rempah ke atas ikan.

Setelah itu, bakar ikan di atas bara api atau dalam oven selama 15-20 minit atau sehingga masak. Sebelum dihidangkan, hias ikan dengan daun bawang dan daun ketumbar. Sajikan ikan bakar Che Nom dengan nasi dan sambal belacan.

Kesimpulan

Itulah resepi ikan bakar Che Nom yang mudah dan lazat. Ikan bakar Che Nom adalah hidangan yang sempurna untuk dihidangkan pada majlis-majlis dan juga untuk makan malam bersama keluarga. Dengan mengikuti resepi ini, Sobat Mai pasti akan dapat menghasilkan hidangan ikan bakar Che Nom yang enak dan sedap. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan kepada rakan-rakan Sobat Mai!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ikan Bakar Che Nom"